Search
Close this search box.

COVID-19 I PUTOVANJE – PREPORUKE ZA PUTOVANJA

Planiranje putovanja u vrijeme COVID-19 pandemije je izazov za svakog putnika. Ukoliko se planira putovanje u narednom periodu, treba prvo razmisliti da li je isto neophodno. Također je neophodno razmisliti o idućim pitanjima:

  • Širi li se COVID-19 u mjestu/državi putovanja? Možete li se zaraziti tokom putovanja?
  • Hoćete li Vi ili oni s kojima putujete biti udaljeni manje od 2 metra od drugih tokom ili nakon putovanja? Udaljenost manja od 2 metra povećava Vaše šanse za zarazu i zarazu drugih.
  • Jeste li Vi ili oni s kojima putujete u riziku od obolijevanja sa težom kliničkom slikom COVID-19?
  • Živite li s nekim koji je u riziku od obolijevanja od teže kliničke slike?

Situacija s COVID-19, uključujući širenje novih sojeva virusa, razlikuje se od zemlje do zemlje. Svi putnici prije putovanja moraju provjeriti uvjete na odredištu, preporuke države u koju putuju i neophodne dokumente za ulazak u državu.

Svjetska zdravstvena organizacija, Evropski centar za kontrolu bolesti i Američki centar za kontrolu bolesti konstantno ažuriraju preporuke u skladu sa procesom vakcinacije, mijenjanja stopa obolijevanja i kada se pojave dodatni naučni dokazi.

Male su razlike u preporukama za putovanje potpuno vakcinisanih i nevakcinisanih osoba. Prije putovanja preporuka je napraviti popis za pakiranje. Spremiti sve lijekove koji su potrebni na putovanju i ove osnovne potrepštine za sigurno putovanje:

  • Maske za lice
  • Maramice
  • Sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola (najmanje 60% alkohola)
  • Dezinfekcijske maramice (najmanje 70% alkohola) za površine
  • Toplomjer.

Preporuke za nevakcinisane osobe:

Prije putovanja:

  • Testirati se PCR ili brzim antigenskim testom 1-3 dana prije putovanja.
  • Dobro razumjeti i slijediti sve zahtjeve aviokompanija i odredišta koji se odnose na putovanja, testiranja ili karantenu, a koji se mogu razlikovati od države do države. Ako se ne slijede zahtjevi odredišta, može Vam biti odbijen ulazak u državu.
  • Provjeriti situaciju s COVID-19 na odredištu putovanja.

Tokom putovanja:

  • Nošenje maske preko nosa i usta obavezno je u avionima, autobusima, vozovima i drugim oblicima javnog prijevoza.
  • Izbjegavati gužvu i držati se najmanje 2 metra (oko 2 dužine ruke) udaljenosti od svih koji ne putuju s vama.
  • Često prati ruke i koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku (s najmanje 60% alkohola).

Nakon putovanja:

Pratiti svoje zdravstveno stanje i u slučaju pojave nekih od simptoma COVID-19 oboljenja, izolovati se od drugih ukućana i kontaktirati nadležnog ljekara.

Preporuke za potpuno vakcinisane osobe:

Potpuno vakcinisani putnici rjeđe će dobiti i širiti COVID-19. Međutim, međunarodna putovanja predstavljaju dodatne rizike, pa čak i potpuno vakcinisani putnici mogu biti izloženi povećanom riziku za dobivanje i moguće širenje COVID-19, a posebno unosa novih sojeva iz država u koje se putovalo.

Tokom putovanja je potrebno:

  • Obavezno nositi maske preko nosa i usta obavezno u avionima, autobusima, vozovima i drugim oblicima javnog prijevoza.
  • Izbjegavati gužvu i držati najmanje 2 metra (oko 2 dužine ruke) distance od svih koji ne putuju s vama.
  • Često prati ruke ili koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku (s najmanje 60% alkohola).

Gdje god je moguće koristiti online check in metode za ulazak u države, odnosno hotele, kako bi se izbjegla nepotrebna čekanja u redovima.

Preporuke se razlikuju u odnosu na vrstu transportnog sredstva.

Putovanje avionom

Zbog načina na koji zrak cirkulira i filtrira se u avionima, većina virusa se ne širi lako na letovima. Međutim, pretrpani letovi otežavaju fizičko distanciranje. Osim toga,  putovanja avionima uključuju provođenje vremena na sigurnosnim provjerama i aerodromskim terminalima, što vas može dovesti u blizak kontakt s drugim ljudima.

Putnici tokom putovanja moraju nositi maske i mijenjati ih svakih 4 sata (dodatno provjeriti upute za Vaš tip maski). Zaposlenici aviokompanije na aerodromima mogu tražiti od putnika da prilagode maske u svrhu identifikacije.

Preporuka je koristiti papirne ili elektronske propusnice na skenerima, umjesto njihovog davanja službenim osobama, da bi se reducirao kontakt

Svaki putnik može imati jednu posudu sredstva za dezinfekciju ruku do 350 mililitara u ručnoj vrećici. Te će posude trebati izvaditi na provjeru.

Osobne predmete, kao što su ključevi, novčanici i telefoni, umjesto u kante treba staviti u ručne torbe. To smanjuje rukovanje tim predmetima tokom pregleda.

Prehrambene proizvode treba transportovati u plastičnoj vrećici i staviti u kantu za provjeru. Odvajanje hrane od ručnog prtljaga smanjuje vjerojatnost da će službenici otvoriti vrećice sa hranom tokom inspekcije.

Svakako je potrebno oprati ruke vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi neposredno prije i nakon prolaska kroz sigurnosnu provjeru.

Putovanje automobilom

Ukoliko osoba na putovanje ide automobilom, imati će veću kontrolu nad prostorom oko sebe. Preporučuje se kretati na put vlastitim vozilom, kako bi se smanjile šansa izlaganja zarazi. Također korištenje beskontaktnog plaćanja. Ako osoba nije u potpunosti vakcinisana, sljedeće stvari se moraju uzeti u obzir:

  • Planirati što manje zaustavljanja, ali u slučaju pospanosti, nervoze, umora obavezno stati na odmaralištu.
  • Obavezno ponijeti dodatne maske za lice, sredstva za dezinfekciju. Sredstva za dezinfekciju ruku postaviti na lako dostupno mjesto kako bi se po potrebi mogli koristiti tokom putovanja.
  • Pripremiti hranu i vodu za putovanje.
  • Tokom dosipanja goriva upotrijebiti dezinfekcijske maramicu ili rukavice na ručkama ili tipkama prije nego što se dodirnu. Nakon punjenja gorivom upotrijebiti sredstvo za dezinfekciju ruku. Po dolasku na odredište, sapunom i vodom oprati ruke u trajanju od najmanje 20 sekundi.

Ostali kopneni prijevoz

Ukoliko je putovanje autobusom ili vozom, posebno ako osoba nije u potpunosti vakcinisana, imati na umu da dugo sjedenje ili stajanje na udaljenosti manjoj od 2 metra od drugih može dovesti do većeg rizika od zaraze ili širenja COVID-19. Slijedite već navedene mjere predostrožnosti kako biste se zaštitili tokom putovanja.

Ako se na put ide avionom, možda će Vam trebati prevoz kada se stigne na odredište. Na internetu istražite mogućnosti najma automobila (rent-a-car) i njihove politike dezinfekcije. Ako se planira odsjesti u hotelu, provjeriti dostupnost usluge prevoza.

Ako se koristi javni prijevoz, držati fizičku distancu, nositi masku i koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku i redovno prati ruke.

Hoteli i ostali smještaji

Hotelska industrija je prepoznala zabrinutost putnika zbog koronavirusa i sigurnosti. Na web stranicama bilo kojeg većeg lanca potražiti informacije o protivepidemijskim mjerama hotela. Neke od najboljih praksi uključuju:

  • Poboljšani postupci čišćenja (sredstva za čišćenje, aparatura itd.)
  • Mjere fizičkog distanciranja
  • Obavezno nošenje maski gostiju i uposlenika
  • Beskontaktno plaćanje
  • Postojanje protokola u slučaju da se gost razboli, poput zatvaranja sobe nakon odlaska gosta, uz detaljno čišćenje i dezinfekciju.

Kada putnici dođu u svoju sobu ili apartman, ako su nevakcinisani, mogu uraditi dezinfekciju često dodirnih površina, poput kvaka, prekidača za svjetlo, ploča, stolova, stolica, telefona, daljinskih upravljača i česmi. Prije upotrebe oprati tanjire, čaše, šoljice i pribor (osim prethodno umotanih plastičnih predmeta).

Reference:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/travel-advice
https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/travel-during-coronavirus-pandemic_en
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-safe-travel-advice/art-20486965
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/index.html