Search
Close this search box.

OBUKA IZ HIGIJENSKOG MINIMUMA

OBUKA IZ HIGIJENSKOG MINIMUMA

Na osnovu člana 13, stav 1, tačka 1, te člana 14. Zakona o zdravstvenom nadzoru životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe („Službeni list SRBiH“, broj 43/86, 18/90 i “Sl. list RBiH”, broj: 2/92 i 13/94) i na osnovu člana 10. Pravilnika o načinu i obimu sticanja potrebnih znanja o higijeni životnih namirnica, sirovina namijenjenih za proizvodnju životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe i o ličnoj higijeni („Službeni list SRBiH“, broj 30/88) Centar za kontinuiranu medicinsku edukaciju i kontinuirani profesionalni razvoj, nastavu i publicistiku Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo organizira obuku iz higijenskog minimuma (OHM) za osobe direktno zaposlene u proizvodnji ili prometu hrane i/ili vode namijenjene za piće, te osobe koje se bave pružanjem higijenskih usluga građanima (frizeri, berberi, kozmetičari i sl.), kako bi stekli  osnovna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i ličnoj higijeni.

U skladu sa članom 6. Pravilnika, polaznici obuke iz higijenskog minimuma se upoznaju sa potrebnim znanjima o higijeni namirnica, sirovina i predmeta, o ličnoj higijeni, odnosno upoznaju se sa  pravilnom primjenom stečenog znanja iz programa koji obuhvata: ličnu higijenu lica, osnovne pojmove o širenju i sprečavanju zaraznih bolesti, trovanju hranom, higijeni namirnica i predmeta, prostorija za proizvodnju, čuvanje i stavljanje u promet namirnica i predmeta, higijeni okoline, važnije sanitarne propise i osnove pružanja prve pomoći.

Predavanja iz higijenskog minimuma drže ljekari specijalisti Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Nakon predavanja polaznici su obavezni pristupiti polaganju usmenog ispita. Ispitnu komisiju čine dva ljekara specijalista i kantonalni inspektor. Nakon položenog usmenog ispita, polaznik dobije Potvrdu o uspješno završenoj obuci iz higijenskog minimuma.

Za obuku iz higijenskog minimuma možete se prijaviti tako što ćete  dostaviti   Zahtjev i primjerak uplatnice (dokaz o uplati) na protokol Zavoda, u ulici Dr.Mustafe Pintola br. 1/III, Ilidža (zgrada Doma zdravlja, treći sprat).

Zahtjev možete dostaviti na protokol svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 sati.

Za Vaše zaposlenike navedene u zahtjevu, ne zaboravite preuzeti na protokolu priručnike potrebne za polaganje ispita iz higijenskog minimuma („Priručnik za sticanje osnovnih  znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i predmeta opšte upotrebe i ličnoj higijeni osoba koje rade u proizvodnji i prometu životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe“).

O terminu predavanja i ispita bit ćete obaviješteni putem emaila. Predavanja i ispiti mogu biti organizirani u sali ili online, u skladu sa zahtjevima epidemiološke situacije.

Za grupe koje broje više od 20 polaznika,  moguće je održavanje predavanja i ispita u prostoru ustanove/firme koja se prijavi za OHM, ukoliko firma ima adekvatan prostor, opremu i ukoliko može osigurati prijevoz.

Ako imate dodatnih pitanja, možete nas kontaktirati na broj telefona + 033 574 380  ili

e-poštom: zehra.bajramovic@zzjzks.ba  ili info@zzjzks.ba