Search
Close this search box.

AKTUELNI IZVJEŠTAJI I PREPORUKE ZA STANOVNIŠTVO U SLUČAJEVIMA PREKOMJERNIH KONCENTRACIJA ZAGAĐUJUĆIH TVARI: 01.02.2024.

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo bilježili su sljedeće indeksne vrijednosti za mjerene polutante:

Monitoring se vrši prema Pravilniku o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definisanju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka („Službene novine Federacije BiH“, broj 1/12). Prosječne koncentracije polutanata sa vrijednošću Indeksa na dan 01.02.2024.godine do 07h.

Brojčana vrijednost Indeksa se izražava u rasponu od 0-500 i podjeljena je u šest kvalitativnih kategorija:

1. Dobar (brojčana vrijednost od 0-50, označava se zelenom bojom);

2. Umjeren (brojčana vrijednost od 51-100, označava se žutom bojom);

3. Nezdrav za osjetljive grupe (brojčana vrijednost od 101-150, označava se narandžastom bojom);

4. Nezdrav (brojčana vrijednost od 151-200, označava se crvenom bojom);

5. Vrlo nezdrav (brojčana vrijednost od 201-300, označava se ljubičastom bojom);

6. Opasan (brojčana vrijednost viša od 301, označava se smeđom ili crvenosmeđom ili kestenjastom bojom).    

Posljednje izmjerene vrijednosti polutanata prikazane su na internet stranici: www.kvalitetzraka.ba

PREPORUKE ZA STANOVNIŠTVO KANTONA SARAJEVO NA DAN 01.02.2024.

Na osnovu dostupnih informacija o izmjerenim koncentracijama i vremenskoj prognozi tokom 01.02.2024.godine, za osjetljive kategorije stanovništva (osobe koje ne koriste pravilno i pravovremeno terapiju a hronični su plućni i/ili srčani bolesnici, osobe sklone težim alergijskim reakcijama), te osjetljive kategorije stanovništva (starija populacija, hronični stabilni blesnici, trudnice, mlađa djeca…), preporuke su da izbjegavaju boravak na otvorenom u gradskim urbanim zonama, te na području Otoke i Ilijaša, a posebno u jutarnjim i večernjim satima kad su koncentracije zagađujućih materija u zraku najviše. Radnicima koji duži period vremena borave na otvorenom preporučuje se nošenje maski za lice sa zaštitnim respiratornim filterima. Dugotrajna i teža fizička opterećenja i rekreativne aktivnosti na otvorenom nisu preporučljive. Ukoliko građani planiraju boraviti duži vremenski period vani, preporučuje se nošenje maske za lice sa zaštitnim respiratornim filterima. Svakako se preporučuje i boravak na planinama u okruženju Grada.

NAPOMENA: Preporuke se prave na početku dana na osnovu dostupnih informacija u tom momentu.

U slučaju nagle promjene vremenskih prilika, usljed kojih može doći do povećanja/smanjenja koncentracija zagađujućih materija, preporuke građanima biće prilagođene posljednje izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija i vremenskoj prognozi.

Stalna preporuka građanima je da putem sredstava informisanja prate zvanične informacije o izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija u zraku i vremenskoj prognozi. Posljednje izmjerene vrijednosti polutanata prikazane su na internet stranici:

https://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/ZRAK/AQI-satne.php

Više informacija o mjerama samozaštite građani mogu naći u prilozima: „Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo“.

http://www.zzjzks.ba/wp-content/uploads/2018/10/Preventivne-mjere-aerozagadjenje.pdf 

http://www.zzjzks.ba/wp-content/uploads/2018/10/ZDRAVSTVENE-PREPORUKE-POVECANA-KONCENTRACIJA-ZAG.MATERIJA.pdf 

J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.