Search
Close this search box.

UPUTSTVO ZA POSTUPANJE U ŠKOLSKIM USTANOVAMA U SLUČAJU POJAVE VELIKOG KAŠLJA (PERTUSSIS) U EPIDEMIJSKOJ FORMI

Kada se registruje pojava velikog kašlja u epidemijskoj formi svim zaposlenima u školskim ustanovama preporučuje se nošenje maske koja pokriva nos i usta. Poštovanje ove preporuke posebno je važno za zaposlene trudnice, zaposlene koji imaju neka hronična oboljenja/stanja koja ih stavljaju u povišeni rizik od težih formi bolesti, kao i zaposlene koji u domaćinstvu imaju djecu mlađu od jedne godine. Ukoliko zaposleni razvije simptome infekcije sistema organa za disanje preporuka je da se striktno pridržava pravilnog nošenja maske uz pojačanu higijenu ruku. Osim nošenja maske i higijene ruku veoma je važno redovno provjetravanje prostorija. Iako opšte mjere prevencije mogu pomoći u smanjenju rizika od širenja velikog kašlja, najdjelotvornija mjera prevencije je vakcinacija (napomena: trenutno u BiH nema na raspolaganju DtaP vakcine za odrasle i trudnice, već samo za djecu kroz redovan program imunizacije).

Svakog učenika za kojeg se potvrdi da je oboljelo od velikog kašlja treba isključiti iz škole u trajanju od najmanje 21 dan od početka kašlja ukoliko nije uključena antibiotska terapija ILI najmanje 5 dana od započete antibiotske terapije.

U nastavku su date su smjernice za postupanje sa bliskim kontaktima* u sljedećim slučajevima:

I POSTUPANJE SA UČENIKOM KOJE JE KONTAKT OBOLJELOG U ŠKOLI/PORODICI

1) bez simptoma – nastavlja da redovno pohađa školu uz preporučeno nošenje maske 21 dan od posljednjeg kontakta;

2) ako razvije simptome (u vremenskom intervalu do 21 dan od posljednjeg kontakta sa oboljelim):

– isključiti iz škole odmah nakon pojave prvih simptoma i uputiti učenika nadležnom ljekaru, radi započinjanja antibiotske terapije;

– vraća se u školu 5 dana nakon započete antibiotske terapije.

Učenici koji pohađaju prvi razred osnovne škole u školskoj 2023/2024. godini ukoliko nisu revakcinisana pri upisu u školu javljaju se izabranom pedijatru radi kompletiranja vakcinacije/revakcinacije u skladu sa uzrastom.

*Bliski kontakt definiše se kao izloženost licem u lice osobi koja je inficirana, što uključuje kućni ili porodični kontakt, osobe koje su prenoćile u istoj sobi sa osobom koja je inficirana i osobe koje su imale direktan kontakt sa respiratornim sekretom, sekretom oralne ili sluznice nosa osobe kod koje je laboratorijski potvrđena bolest.

U školskom okruženju bliskim kontaktom se ne smatraju svi učenici iz učionice, već treba obratiti pažnju na najboljeg druga/drugaricu, druga/drugaricu iz iste klupe, djecu koja sjede u klupi ispred i klupi iza oboljelog djeteta, kao i djecu koja sjede u istom redu

RADNA JEDINICA ZA EPIDEMIOLOGIJU

Izvor: