Search
Close this search box.

AKTUELNI IZVJEŠTAJI I PREPORUKE ZA STANOVNIŠTVO U SLUČAJEVIMA PREKOMJERNIH KONCETRACIJA ZAGAĐUJUĆIH TVARI: 19.12.2023.

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo bilježili su sljedeće indeksne vrijednosti za mjerene polutante:

Monitoring se vrši prema Pravilniku o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definisanju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka („Službene novine Federacije BiH“, broj 1/12). Prosječne koncentracije polutanata sa vrijednošću Indeksa na dan 19.12.2023.g. do 07h.

Brojčana vrijednost Indeksa se izražava u rasponu od 0-500 i podjeljena je u šest kvalitativnih kategorija:

1. Dobar (brojčana vrijednost od 0-50, označava se zelenom bojom);

2. Umjeren (brojčana vrijednost od 51-100, označava se žutom bojom);

3. Nezdrav za osjetljive grupe (brojčana vrijednost od 101-150, označava se narandžastom bojom);

4. Nezdrav (brojčana vrijednost od 151-200, označava se crvenom bojom);

5. Vrlo nezdrav (brojčana vrijednost od 201-300, označava se ljubičastom bojom);

6. Opasan (brojčana vrijednost viša od 301, označava se smeđom ili crvenosmeđom ili kestenjastom bojom).    

Posljednje izmjerene vrijednosti polutanata prikazane su na internet stranici: www.kvalitetzraka.ba

PREPORUKE ZA STANOVNIŠTVO KANTONA SARAJEVO NA DAN 19.12.2023.

Na osnovu dostupnih informacija o izmjerenim koncentracijama i vremenskoj prognozi, tokom 19.12.2023.godine, za izuzetno osjetljive kategorije stanovništva (osobe koje ne koriste pravilno i pravovremeno terapiju a hronični su plućni i/ili srčani bolesnici, osobe sklone težim alergijskim reakcijama), te osjetljive kategorije stanovništva (starija populacija, hronični stabilni blesnici, trudnice, mlađa djeca…), preporuke su da izbjegavaju boravak na otvorenom u gradskim urbanim zonama te na području Vogošće, Ilijaša i Ilidže, a posebno u jutarnjim i večernjim satima kad su koncentracije zagađujućih materija u zraku najviše. Radnicima koji duži period vremena borave na otvorenom preporučuje se nošenje maski za lice sa zaštitnim respiratornim filterima. Sportistima se preporučuje oprez prilikom treniranja na otvorenom. Za ostale kategorije stanovništva preporuke se odnose na skraćenje dugotrajnih i težih fizičkih opterećenja i rekreativnih aktivnosti. Ukoliko građani planiraju boraviti duži vremenski period vani u gradskoj zoni, preporučuje se nošenje maske za lice sa zaštitnim respiratornim filterima. Svakako se preporučuje i boravak na planinama u okruženju Grada.

NAPOMENA: Preporuke se prave na početku dana na osnovu dostupnih informacija u tom momentu.

U slučaju nagle promjene vremenskih prilika, usljed kojih može doći do povećanja/smanjenja koncentracija zagađujućih materija, preporuke građanima biće prilagođene posljednje izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija i vremenskoj prognozi.

Stalna preporuka građanima je da putem sredstava informisanja prate zvanične informacije o izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija u zraku i vremenskoj prognozi. Posljednje izmjerene vrijednosti polutanata prikazane su na internet stranicama http://kvalitetzraka.ba/

https://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/ZRAK/AQI-satne.php

Više informacija o mjerama samozaštite građani mogu naći u prilozima: „Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo“.

http://www.zzjzks.ba/wp-content/uploads/2018/10/Preventivne-mjere-aerozagadjenje.pdf 

http://www.zzjzks.ba/wp-content/uploads/2018/10/ZDRAVSTVENE-PREPORUKE-POVECANA-KONCENTRACIJA-ZAG.MATERIJA.pdf 

J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.