Search
Close this search box.

Učešće u Europskoj konferenciji gradova “Health Services in transition – Public Health”

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je na poziv regionalnog ureda grada Beča, zajedno sa predstavnicama Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo učestvovao na Europskoj konferenciji gradova “Health Services in transition – Public Health” koja se 27.11. i 28.11. 2023.g. održala u konferencijskoj sali Javnog obrazovnog instituta i opservatorija “Urania” u gradu Beču.

Predstavnici Zavoda u sastavu mr dr prim. Alma Bungur, direktorica Zavoda, dr Anes Jogunčić, specijalista epidemiolog i dr Zlatan Hamza, specijalista zdravstvene ekologije i higijene, uzeli su aktivno učešće u javnozdravstvenim temama Konferencije koje su se ticale protekle pandemije Covid-19, ali i temom monitoringa ekstremno visokih temperatura koje bi u budućnosti mogle predstavljati veliki javnozdravstveni problem. Dr Anes Jogunčić i dr Zlatan Hamza prezentovali su radove “Covid-19, naučene lekcije”, “Ispitivanje SARS-CoV-2 antigena u otpadnim vodama” i “Javnozdravstvene preporuke putem društvenih mreža tokom perioda ekstremno visokih temperatura”.

Konferenciji je, pored predstavnika grada Sarajeva prisustvovao veliki broj gostiju i govornika iz još dvanaest velikih evropskih gradova (Beč, Budimpešta, Ljubljana, Zagreb, Prag, Beograd, Klagenfurt, Krakov, Đenova, Pavia, Hamburg i Bratislava).

Ovu pruženu priliku Zavod će iskoristiti da, na osnovu razmjene iskustava i sticanja novih poznanstava, u budućnosti unaprijedi rad na preventivnim aktivnostima i zaštiti zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo.

Fotogalerija u Prilogu.