Search
Close this search box.

Rak testisa i prostate – Novembar – mjesec muškog zdravlja

Tokom mjeseca novembra se širom svijeta nastoji ukazati prvenstveno muškarcima da zdravlje muškaraca nije i ne smije biti tabu tema, te da se preventivnim djelovanjem i ranom dijagnozom može izbjeći najgori ishod kod dva teška oboljenja koja zahvataju samo mušku populaciju, rak testisa i rak prostate.

Pokret „Movember“ od 2003. godine podiže svijest o raku testisa i prostate. Zajednička tema koja povezuje ove dvije vrste raka jest da rano otkrivanje obično dovodi do boljih ishoda liječenja. Budući da rak često nema simptoma u svojim ranim stadijima, skrining na rak bi trebao biti sastavni dio rutinskih posjeta ljekaru, ili kod određenih vrsta raka neophodno je staviti akcent na važnost samopregleda.

Iako je kontinuiran program skrininga segment zdravstvene zaštite kojem se pridaje jako malo značaja i ulaganja, on bi trebao da postane jedan od najbitnijih jer dokazano spašava živote a smanjuje potrošnju u zdravstvenom sistemu. Što se tiče rodno specifičnih karcinoma, rak dojke je onaj kojem se pridaje velika pozornost zbog njegove prevalence, budući da će jedna od osam žena dobiti rak dojke tokom života. To je najčešće dijagnosticiran oblik raka kod žena i drugi vodeći uzrok smrti od raka kod žena u svijetu. Kao i kod svakog oblika raka, rano otkrivanje je ključno, a važnost rutinskih samopregleda dojki se ne može dovoljno naglasiti.

Međutim, zašto se tako malo priča o muškom zdravlju? Mnogo manje ljudi je upoznato sa činjenicama o raku prostate i testisa. Što se tiče raka prostate, jednom od osam muškaraca bit će dijagnosticiran tokom života. Najčešće pogađa muškarce starije od 65 godina (broj oboljelih uveliko raste u populacionoj grupi iznad 50 godina starosti), a drugi je vodeći uzrok smrti muškaraca od raka u svijetu. Ovo su podaci koji mnogo sliče prethodno pomenutim podacima za rak dojke kod žena.

Iako ne postoji dokazani način obavljanja samopregleda, digitorektalni pregled u ordinaciji kod ljekara koristan je alat skrininga  za otkrivanje raka prostate. Drugi način skrininga za rak prostate je analiza uzorka krvi na prostata specifični antigen – PSA. Ako se na vrijeme otkrije, rak prostate ima dobru prognozu kod čak 98 posto oboljelih muškaraca.

Rak testisa je srećom mnogo rjeđi od raka prostate, budući da će otprilike jednom od 263 muškarca biti dijagnosticiran tokom života. Za razliku od raka prostate, rak testisa je bolest mladih i sredovječnih muškaraca, s oko 7% slučajeva koji se javljaju kod tinejdžera i mladih muškaraca. Iako je broj smrtnih slučajeva od raka testisa daleko manji od npr. raka dojke ili prostate, i dalje je oboljenje kojem se mora dati na važnosti i ranom otkrivanju. Ako se na vrijeme otkrije, rak testisa ima dobru prognozu kod čak 95 posto oboljelih muškaraca. Rano otkrivanje je kritično i zbog toga je neophodno naglasiti važnost rutinskog samopregleda testisa.

Budući da su promjene na zahvaćenom testisu u ranom stadiju raka najčešće bezbolne, a pregled kod ljekara porodične medicine rijetko uključuje i pregled testisa, redovit samopregled je izuzetno bitan. Kako se muškarci ne mogu osloniti samo na javljanje boli u testisima, potrebno je naučiti vizualno i na dodir prepoznati normalno stanje testisa i eventualne promjene na njemu. U svakom slučaju, dovoljno je redovno jednom mjesečno obaviti samopregled, a najbolje ga je napraviti tokom kupanja ili tuširanja. Tada su mošnje najopuštenije pa se promjene najbolje osjete na dodir. Tehnika samopregleda testisa je sljedeća:

  • Dobro promotrite predio spolnih organa i potražite bilo kakvo oticanje ili uvećanje skrotuma, promjenu boje ili teksture. Držite penis da ne smeta pri pregledu.
  • Provjeravajte jedan po jedan testis.
  • Držite testis između palca i ispruženih ostalih prstiju obje ruke i laganim ga pritiskom propustite između prstiju.
  • Normalno je napipati mekanu malu izbočinu na stražnjoj strani testisa koja može dati osjećaj perlica ili konopa. Radi se o epididimisu i treba ga razlikovati od izraslina i kvržica.
  • Sam testis mora biti gladak, bez oteklina i otvrdnuća. Dodirom potražite kvržice, zadebljanja, otvrdnuća ili otekline. Također provjerite da li postoje određena područja bolnosti prilikom pregleda. Sasvim je normalno da jedan testis bude veći, kao i da je jedan niže postavljen u odnosu na drugi.
  • Sve ovo ponovite na drugom testisu.
  • Ako napipate promjenu, bitno je da se što ranije javite ljekaru, a pogotovo ako simptomi traju duže od dvije sedmice.

Izvor:

https://www.health.harvard.edu/blog/movember-stashing-prostate-and-testicular-cancer-awareness-into-the-limelight-2016112210740

https://www.scp.co.za/news/november-is-mens-health-awareness-month/,

https://www.testicularcancer.org/