Search
Close this search box.

Ružičasti oktobar – Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke

Oktobar je međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke, obilježava se u velikom broju zemalja širom svijeta, kako bi se skrenula pažnja na veliki broj oboljelih od ove bolesti i podigla svijest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja osoba oboljelih od ove bolesti. Ukoliko se otkrije na vrijeme rak dojke je izlječiv u preko 90% slučajeva, a zbog većih terapijskih mogućnosti i samo liječenje je efikasnije.

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i umiranja od malignih bolesti širom svijeta. Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka (eng. International Agency for Research on Cancer – IARC), u svijetu je od raka dojke tokom 2020. godine registrovano više od 2.260.000 novooboljelih i skoro 685.000 umrlih žena svih dobnih skupina. U Evropi je u 2020. godini registrovano više od pola miliona novooboljelih i skoro 142.000 umrlih žena od raka dojke.

Na području Kantona Sarajevo u periodu od 2018. godine do 2022. godine od raka dojke umrlo je 447 žena.

Visoka učestalost obolijevanja od raka dojke može se povezati sa činjenicom da do danas nisu otkriveni svi uzroci njegovog nastanka, pa su s toga mjere prevencije izuzetno značajne za rano otkrivanje raka dojke.

Postoji veliki broj dokaza o brojnim faktorima rizika za nastanak raka dojke. Najznačajniji faktori rizika su: ženski spol, starije životno doba, genetska predispozicija, dužina reproduktivnog perioda, broj porođaja, godine pri rođenju prvog djeteta, gojaznost, egzogeni estrogeni, konzumacija alkohola, proliferativne bolesti dojke, rak kontralateralne dojke ili endometrijuma, izloženost zračenju, fizička neaktivnost i uticaj geografskog podneblja.

Na neke od ovih faktora moguće je uticati preventivnim intervencijama i usvajanjem zdravih stilova života. Na određeni broj faktora rizika ne možemo uticati, pa je s toga najefikasnija intervencija za smanjenje stope umiranja od ove bolesti rano otkrivanje raka dojke kao ključna mjera sekundarne prevencije. Nažalost u Kantonu Sarajevo još uvijek se kod velikog broja žena rak dojke otkriva u kasnijim fazama.

Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti znatno se povećava uspješnost liječenja. Pravovremenom primjenom odgovarajuće savremene terapije i daljim kontinuiranim tretmanom, moguće je značajno poboljšati zdravstveno stanje i kvalitet života oboljelih žena.

Program ranog otkrivanja raka dojke je značajna preventivna aktivnost, obzirom da se radi o velikom društvenom i javnozdravstvenom problemu koji pogađa oboljele neposredno, ali posredno i porodice, zajednice i društvo u cjelini. Zahvaljujući organizovanim programima usmjerenim na sistematsko rano otkrivanje raka dojke (skrining programi), kao i blagovremenom i odgovarajućem liječenju u velikom broju razvijenih zemalja registrovan je pad smrtnosti uzrokovane ovom bolešću. Skrining predstavlja otkrivanje bolesti u prividno zdravoj populaciji koja ne pokazuje znake bolesti.

U Kantonu Sarajevo Ministarstvo zdravstva KS provodi program preventivnih pregleda za najučestalija maligna oboljenja, u 2022. godini program se provodio pod nazivom „Život je u pitanju„ a u 2023. godini program se nastavio pod nazivom „I ove godine život je u pitanju“. Za ovu godinu osigurano je 1300 preventivnih pregleda. Redovni preventivni pregledi su jedini pouzdan učinkovit način za očuvanje i unapređenje zdravlja.