Search
Close this search box.

Rješavanje kadrovskih nedostataka: Kanton Sarajevo će dobiti 71 specijalizanta

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo će u 2023. godini finansirati 71 specijalizaciju za javne zdravstvene ustanove, a sredstva za ovu namjenu su obebijeđena u Budžetu KS za 2023. godinu.

Danas je Ministarstvo potpisalo ugovore s direktorima javnih zdravstvenih ustanova u kojim će se ove specijalizacije vršiti.

Specijalizacije su dodijeljene na sljedeći način:

  • JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo: 31 specijalizacija,
  • JU Opća bolnica “prim.dr. Abdulah Nakaš”: 26 specijalizacija,
  • JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS: jedna specijalizacija,
  • JU Zavod za javno zdravstvo KS: četiri specijalizacije,
  • JU Zavod za medicinu rada KS: dvije specijalizacije,
  • JU Hitna medicinska pomoć: tri specijalizacije, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu: četiri specijalizacije.

Ministarstvo zdravstva je za ove namjene obezbijedilo ukupno 4.000.000 KM.

Foto: Vlada KS

Iz resornog ministarstva na pominju da će za finansiranje dodatnih specijalizacija, koje nisu obuhvaćene Budžetom Kantona Sarajevo za 2023. godinu, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo morati preraspodijeliti sredstva u Finansijskom planu za ovu godinu. Ovime će se omogućiti početak finansiranja još 72 specijalizacije i 25 subspecijalizacija.

“Ministarstvo zdravstva KS ostaje posvećeno podršci obrazovanju i razvoju zdravstvenih kadrova u cilju poboljšanja kvaliteta zdravstvene usluge u našem kantonu”, poručuju iz ministarstva.

Podsjetimo, ranijem periodu u Kantonu Sarajevo došlo je do nedostatka pulmologa, inefktologa, radiologa i pedijatara jer specijalizacije nisu bile na vrijeme planirane. Osim toga, situacija je pogoršna odlaskom ljekara u penziju ili van granica BiH.

Članak preuzet sa Klix.ba