ŠTA SU NOROVIRUSNE INFEKCIJE ?
Bolest uzrokovana norovirusima ima nekoliko imena, uključujući:
- stomačni grip – ovaj stomačni grip nije povezan sa gripom koji uzrokuje influenca virus;
- virusni gastroenteritis – je najčešće korišćeno ime za bolest uzrokovanu norovirusima;
- akutni gastroenteritis;
- ne-bakterijski gastroenteritis;
- trovanje hranom (iako postoje i drugi uzroci trovanja hranom);
- calicivirus infekcija.
EPIDEMIOLOGIJA?
Norovirus infekcija najčešće se pojavljuje u zatvorenim i prenapučenim sredinama kao što su bolnice, starački domovi, škole i brodovi na dugim putovanjima. Bitno je reći kako je norovirus vrlo stabilan u okolini te može preživjeti smrzavanje i temperaturu do 60℃.
UZROČNIK NOROVIRUSNIH INFEKCIJA?
Norovirus je veoma zarazan virus koji se širi tako što osobe jedu hranu ili piju vodu koja je zagađena uzročnikom. Ovo se dogodi ako se hrana ili voda obrađuju vodom zagađenom norovirusom (na polju, kod kuće, u restoranu itd.) ili ako hrana i voda stupaju u kontakt s tragovima izlučevina na rukama zaraženih ili nezaraženih osoba koje bi mogle sadržavati virus.
IZVOR I PUTEVI PRENOŠENJA ZARAZE?
Virus je vrlo zarazan, a najčešće se širi putem hrane ili vode koja je zagađena fekalijama tokom pripreme. Zaraza se također širi bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Norovirus je vrlo zarazan i lako se širi. Metode prijenosa uključuju:
- Konzumiranje kontaminirane hrane
- Pijenje kontaminirane tekućine
- Dodirivanje usta rukama nakon kontakta s kontaminiranim površinama ili objektom
- Bliski kontakt sa zaraženom osobom.
Norovirus je teško istrijebiti jer je otporan i na visoke i na niske temperature, kao i na većinu dezinfekcijskih sredstava.
KLINIČKA SLIKA?
Znakovi i simptomi norovirus infekcije uključuju:
- Mučninu;
- Povraćanje;
- Bolovi u trbuhu ili grčevi;
- Vodenaste stolice, proljev;
- Slabost i bol u mišićima;
- Povišena tjelesna temperatura;
- Glavobolja.
Nakon infekcije vjerojatno se stiče privremeni imunitet koji traje oko dvije godine. Iza toga je moguće više puta oboljeti od infekcije izazvane ovim virusom.
Znakovi i simptomi, obično počinju 24 do 48 sati nakon prvog izlaganja virusu, i traju tri dana, ali virus u stolici ostaje još tri dana, pa su osobe samim tim zarazne za druge ta tri dana nakon oporavka.
Neki ljudi s norovirusom ne pokazuju nikakve znakove niti simptome. Međutim, oni su zarazni i mogu širiti virus na druge.
DIJAGNOZA?
Dijagnoza se postavlja analizom uzoraka stolice pod elektronskim mikroskopom, detekcijom virusa molekularnim metodama, ili imunohromatografskim analizama. Može se pratiti i prisustvo antitijela u serumu bolesnika, a četverostruki porast titra antitijela u krvi se smatra znakom akutne infekcije.
Molekularnim metodama (PCR) pregledava se povraćeni sadržaj i ostatci hrane. Ova metoda je izuzetno pogodna za mikrobiološku kontrolu hrane u proizvodnji i prometu.
LIJEČENJE?
Ne postoji specifično liječenje za norovirus infekcije, a oporavak uglavnom ovisi o zdravlju, odnosno o imunološkom sistemu zaražene osobe. Kod većine ljudi, bolest obično nestaje u roku od nekoliko dana.
Za vrijeme infekcije treba piti više tekućine kako ne bi došlo do dehidracije. Ako se ne može piti dovoljne količine tekućine kako bi se spriječila dehidracija, onda se mora primiti tekućina intravenozno, odnosno putem infuzije. Osobama mlađim od 65 godina, liječnik može propisati i lijekove protiv bolova, te one za ublažavanje proljeva.
Nekoliko korisnih savjeta da se lakše izdrži period infekcije:
- Pripaziti na dovoljan unos tekućine;
- Piti mlaku vodu, budući da hladna dodatno iritira želudac;
- Izbjegavati jake čajeve i sokove koji mogu samo pogoršati stanje te izazvati snažan proljev;
- Preporučuje se i svježe cijeđeni sok od mrkve. Svakih pet minuta uzimati po supenu kašiku ovog soka. Ovaj postupak je preporučljiv i za djecu koja su inficirana norovirusom;
- Konzumirati lako probavljivu hranu poput tosta, riže, banane i krumpira;
- Blago pileća supa trebala bi smiriti iziritirani želudac;
- Izbjegavati napitke poput kafe i crnog čaja;
- Izbjegavati mliječne i slatke namirnice poput sladoleda, sokova i slatkiša;
- Što više odmarati kako bi imunološki sistem mogao ojačati i izboriti se s dosadnim virusom;
- Djeci i adolescentima ne treba davati aspirin, budući da može doći do Reyevog sindroma.
KOMPLIKACIJE?
Teška dehidracija može dovesti do ozbiljnih komplikacija te biti smrtonosna u nekim slučajevima.
PREVENCIJA?
Nije uvijek moguće izbjeći zarazu norovirusom, međutim, dobre higijenske navike mogu ograničiti širenje zaraze. Da bi se spriječilo širenje virusa mogu se preduzeti sljedeći koraci:
• Često i pažljivo pranje ruku sapunom, pogotovo nakon korištenja toaleta i prije pripremanja hrane.
• Ne treba dijeliti peškire i posteljinu sa drugima.
• Dezinficirati sve površine ili predmete koji bi mogli biti kontaminirani virusom. Najbolje je koristiti sredstvo za čišćenje kuće na bazi hlora. Uvijek slijediti uputstva za korištenje naznačena na boci.
• Oprati svu odjeću i posteljinu koja je možda kontaminirana virusom. Odjeću prati posebno i na višoj temperaturi (60°) da bi virus bio uništen.
• Baciti sav inficirani izmet i povraćeni sadržaj u wc školjku, te dezinficirati školjku i okolne površine toaleta.
• Izbjegavati konzumiranje sirove, neoprane hrane, te jesti kamenice samo od pouzdanih nabavljača i restorana. Poznato je da se norovirus često nalazi u kamenicama.
Ako je osoba zaražena norovirusom, treba izbjegavati direktan kontakt s drugima i pripremanje hrane za druge najmanje 48 sati nakon prestanka simptoma. Može se desiti da je osoba zarazna čak i ako više nema mučninu ili proljev. Izbjegavati posjete bolnicama ako je osoba imala tipične simptome infekcije norovirusom tokom posljednja 48 sata. Infekcija norovirusom je teža i lakše se prenosi među ljudima koji su već bolesni.
Izvor literature:
- Norovirusi najčešći uzročnici virusnog gastroenteritisa
https://www.ijzcg.me/me/norovirusi-najcesci-uzrocnici-virusnog-gastroenteritisa
- Norovirusi – uzroci, simptomi i liječenje
https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje/bolesti-zdravlje/norovirus-uzroci-simptomi-i-lijecenje
- Uzroci i simptomi trovanja hranom
https://www.hzjz.hr/sluzba-zdravstvena-ekologija/uzroci-i-simptomi-trovanja-hranom/
- Norovirus – uzročnik akutnih infekcija probavnog sistema
http://www.nalaz.org/v2/norovirus-uzrocnik-akutnih-infekcija-probavnog-sistema/
- Infekcije norovirusima
https://judzks.ba/wp-content/uploads/2018/09/Norovirus-infections.pdf