Search
Close this search box.

22. april – Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje se obilježava svakog 22. aprila u proteklih 50 godina, a glavni cilj ovog pokreta je da se podigne svijest o zaštiti životne sredine i očuvanju naše planete. Utemeljen je 1970. godine nakon jedne ekološke akcije u Sjedinjenim američkim državama. Širom svijeta se obilježava od 1992. godine, kad je na Кonferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja (Rio Declaration on Environment and Development).

Ove godine Dan planete Zemlje se obilježava pod sloganom “Investiraj u našu planetu”, a u tom događaju, kao i svake godine, učestvuje više od 150 zemalja i milijarde ljudi, čineći ga najvećom građanskom akcijom na svijetu. Dan planete Zemlje 2022.godine je usmjeren na ubrzavanju rješenja za borbu protiv naše najveće prijetnje, klimatskih promjena, te na aktiviranje svih – vlada, građana i poduzetnika da urade svoj dio posla.

Stručnjaci upozoravaju da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom svijeta pred izumiranjem, što ozbiljno dovodi do narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznovrsnosti. Kao ključne uzroke izumiranja vrsta, biolozi navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošću, nekontrolisanom eksploatacijom svih izvora Zemlje i njenog biljnog i životinjskog svijeta kao i zagađenjem životne sredine.

Ljudi su nesumnjivo najveći krivci mijenjanja klime čitave planete i narušavanja prirodne ravnoteže svojim aktivnostima: klimatskim promjenama (globalno zagrijavanje usljed „efekta staklene bašte“), krčenjem šuma, gubitkom staništa, trgovinom i krivolovom, neodrživom poljoprivredom, zagađenjem pesticidima. Posljedice su dalekosežne, a kao krajnji „korisnik“ javlja se opet čovjek, koji strada  od negativnih posljedica po zdravlje zbog svojih sopstvenih postupaka. 

Potrebno je djelovati (hrabro), inovirati (široko), i implementirati (pravedno).

Svi smo odgovorni. Zajedno, moramo investirati u našu planetu, dok još ima vremena da riješimo klimatsku krizu, da odaberemo prosperirajuću i održivu budućnost i da obnovimo prirodu i izgradimo zdravu planetu za našu djecu. Sada je vrijeme za hrabro djelovanje na očuvanju i zaštiti našeg zdravlja i naših života. Ukoliko vlade, institucije, kompanije i pojedinci ne djeluju sada, klimatske promjene će nastaviti da štete ekonomijama, povećaju oskudicu, smanje profit i izglede za posao i nepovoljno utiču na sve nas.

Prema najnovijim statistikama, resursi planete Zemlje su na izmaku. U ovom trenutku je potrebna još jedna i po Zemlja da bi se zadovoljile potrebe trenutne rastuće populacije.

Prenaseljenost, nemar i neracionalno korištenje prirodnih resursa koje čovječanstvo praktikuje doveli su do toga da:

  • će šume nestati sa lica zemlje do 2100. godine ako se nastavi sa ovom stopom sječe šuma;
  • do 2040. godine više neće biti vode za piće;
  • se za proizvodnju toalet papira na dnevnom nivou posječe 27 000 stabala;
  • od plastike i ostalog otpada koji se baca u okeane godišnje ugine million morskih životinja;
  • se na dnevnom nivou zauvijek istrijebi 137 biljnih i životinjskih vrsta koje nastanjuju prašume;
  • se polovina proizvedene hrane baci pre nego što stigne do potrošača;
  • će do 2050. godine u okeanima biti više plastike nego riba;
  • se svake sekunde u svijetu upotrebi 160 000 plastičnih kesa.

Svaki čovjek može napraviti pozitivnu promjenu, tako što će svoje znanje primijeniti u svakodnevnom životu i doprinijeti očuvanju planete Zemlje na razne načine kao što su: racionalno koristiti pitku vodu, smanjiti potrošnju energije u svom domaćinstvu, odvajati i propisno odlagati komunalni otpad, ne bacati otpad u rijeke, reciklirati komunalni otpad prema odgovarajućim propisima, razvijati svijest o važnosti planete Zemlje kroz razna predavanja u vrtićima, školama, itd.

“Tajna promjena je fokusirati svu svoju energiju ne na borbu protiv starih, nego na izgradnju novog.” – Sokrat

Izvori:

  1. https://www.earthday.org/