Search
Close this search box.

Ukinuta epizoda “Pripravnost” u Kantonu Sarajevo

S obzirom na trendove pada zagađujućih materija u zraku, kao i prognozirane nestabilne vremenske prilike, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, ukinulo je epizodu “Pripravnost” u svim zonama na području Kantona Sarajevo.

Epizoda “Pripravnost” je proglašena 20. decembra ove godine, a od kada su vrijednosti zagađujućih supstanci, posebno PM10 čestica, značajno varirale i kretale se od dozvoljenih tokom dana, do povećanih u jutarnjim i noćnim satima, usljed pojave temperaturne inverzije.

Povremeno su bile uvećani i parametri SO2 na području općine Ilijaš i H2S na teritoriji Ilidže.

Danas je indeks kvaliteta zraka dobar, a prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana na području Kantona Sarajevo se očekuju padavine, te vjetar umjerene jačine, uz povremene jake udare, što će pogodovati zadržavanju povoljne situacije.


U skladu sa Planom interventnih mjera, Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka i meteorološke prilike, te o svemu tome blagovremeno informisati javnost.

Služba za protokol i press KS