Search
Close this search box.

Delta varijanta SARS-CoV-2 virusa

Delta varijanta SARS-CoV-2 virusa (B.1.617.2.) koji uzrokuje COVID-19, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prvi put je identificirana u Indiji u decembru 2020. godine. Smatra da je prisustvo delta varijante virusa doprinijelo velikom broju oboljelih u ovoj zemlji tokom drugog talasa COVID-19. U junu mjesecu 2021. godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila da se delta varijanta virusa SARS-CoV-2 proširila u 74 zemlje širom svijeta.

Više od 80% novih slučajeva COVID-19 pripisuje se zarazi sa delta varijantom SARS-CoV-2 virusa, a teški slučajevi prvenstveno su nevakcinisane osobe.

Delta varijanta SARS-CoV-2 virusa je visoko zarazna, omogućava lakše vezivanje za receptore na ljudskim ćelijama, pa se ova varijanta virusa lakše prenosi, posebno među nevakcinisanim osobama.

Nedavno istraživanje koje je u svome izvještaju objavilo Javno zdravstvo Engleske (PHE) ukazuje na povećanje mogućnosti prenosa zaraze s delta varijantom virusa na druge osobe za 64% u zatvorenom prostoru i 40% na otvorenom prostoru u odnosu na alfa varijantu (prethodno dominantna varijanta virusa SARS-CoV-2).

Virusi se neprestano mijenjaju. Nove varijante virusa javljaju se kada se virus veže za ćeliju domaćina te se desi genetska mutacija prilikom njegovog umnožavanja u ćeliji.

Mutacija može učiniti virus zaraznijim, omogućiti mu da se lakše razmnožava u našim ćelijama ili da duži vremenski period preživi u okolini.

Simptomi delta varijante SARS-CoV-2 virusa

Simptomi COVID-19 povezani sa infekcijom delta varijantom SARS-CoV-2 virusa nisu se značajno promijenili u odnosu na izvorni/početni soj SARS-CoV-2 virusa.

Najčešći simptomi su:

  • Visoka temperatura i groznica
  • Kašalj
  • Kratkoća daha
  • Umor
  • Bolovi u mišićima
  • Glavobolja
  • Grlobolja
  • Začepljen nos ili curenje iz nosa.

Gubitak osjeta okusa i mirisa je još jedna uobičajena i prepoznatljiva karakteristika COVID-19 infekcije, iako neke studije ukazuju na to da simptomi poput kašlja i gubitka osjeta okusa i mirisa su manje prisutni kod zaraze sa delta varijantom u odnosu na prethodne varijante virusa. Također, neki pacijenti mogu biti zaraženi ali biti asimptomatski; tj. nemaju prisutnih simptoma.

Nevakcinisane osobe su u najvećem riziku

Sve osobe koje nisu vakcinisane, osobe koje nisu nedavno preboljeli COVID-19, ili nisu u potpunosti vakcinisane, izloženije su riziku od infekcije sa delta varijantom SARS-CoV-2 virusa. Prema Škotskoj studiji objavljenoj u časopisu The Lancet 14 juna 2021. godine, delta varijanta virusa SARS-CoV-2 povezana je sa dva puta većim rizikom za hospitalizaciju u odnosu na alfa varijantu ovog virusa, posebno u uslovima kada se ne poštuju javnozdravstvene preventivne mjere.

Faktori rizika za težak oblik bolesti COVID-19, hospitalizaciju i smrt uključuju stariju dob (65 godina i više), pretilost i postojeće zdravstvene probleme poput dijabetesa, srčanih oboljenja, bolesti pluća ili imunosupresivnih stanja.

Vakcine protiv COVID-19 su efikasne protiv delta varijante

Vakcinisanje je najbolji način da zaštitite sebe i svoje najmilije od COVID-19. Prema CDC-u, sve tri vakcine protiv COVID-19 dostupne u USA (Johnson & Johnson, Pfizer-BioNTech i Moderna) nude zaštitu od delta varijante. Studija objavljena u julu 2021. u New England Journal of Medicine u kojoj se istraživala efikasnost vakcina Pfizer-BioNTech i Oxford/AstraZeneca protiv delta varijante uočeno je da je mala razlika u efikasnosti vakcina protiv delta varijante u odnosu na originalnu alfa varijantu nakon što su primljene obje doze vakcina.

Prema Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA), koja je nadležna za procjenu sigurnosti i učinkovitosti vakcina protiv COVID-19, osobe koje su vakcinisane imaju značajno manji rizik od razvoja infekcije, uključujući i razvoj blage ili teške kliničke slike bolesti i smrti od COVID-19. Razlog za ovo je zato što imuni sistem potpuno vakcinisane osobe je sposoban prepoznati virus i eliminirati ga prije nego što virus započne umnožavanje i izazivanje bolesti.

Proizvođači vakcina nastavljaju istraživati u kojoj mjeri su potpuno vakcinisani zaštićeni od novih varijanti koje se pojavljuju.

COVID-19 može imati dugoročne posljedice po zdravlje

Osobe koje su prebolovale COVID-19 i ozdravile mogu imati zdravstvene probleme mjesecima kasnije. Oštećenje organa (posebno pluća, srca i mozga) i autoimuna oboljenja su zdravstveni problemi sa kojima se mogu suočiti osobe nakon COVID-19 infekcije. Čak i mlade, zdrave osobe koji su imale blagu bolest ili osobe koje su imale minimalne ili nikakve simptome dok su bile zaražene mogu kasnije razviti dugoročne efekte oboljenja, poznata kao post-COVID stanja, koja se nazivaju i „dugotrajni COVID“, ili „hronični COVID“.

Nekoliko simptoma, uključujući hronični umor, problemi s pamćenjem, mogu trajati sedmicama, pa čak i mjesecima i ometati sposobnost osobe da živi kao ranije. Post-COVID stanja obično se javljaju četiri ili više sedmica nakon infekcije.

Vakcinacija je najbolja zaštita i prevencija protiv delta varijante SARS-CoV-2 virusa !

Potpuna vakcinacija:

  • Štiti vas od virusa
  • Smanjuje ozbiljnost kliničke slike bolesti ukoliko dođe do zaraze
  • Štiti one koji još nemaju priliku za vakcinaciju (djeca mlađa od 18 godina)
  • Štiti one koji možda neće moći uspostaviti snažan imuni odgovor na vakcine (osobe s oslabljenim imunitetom)
  • Sprječava repliciranje i potencijalno mutiranje virusa, što dovodi do razvoja novih varijanti virusa.

PREUZMITE LETAK O DELTA VARIJANTI COVID-19

Izvor:

The Froedtert & the Medical College of Wisconsin

https://www.froedtert.com/stories/what-you-need-know-about-delta-variant