Search
Close this search box.

Informacija za javnost / Aktuelno stanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo: 22.06.2021.

Informacija za javnost / Aktuelno stanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo: 22.06.2021.

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo bilježili su sljedeće vrijednosti za PM10 čestice i PM2.5 na automatskoj stanici Ilidža.

21.06.2021. PM10  i PM2.5 – prosječne dnevne vrijednosti:

Automatska stanicaProsjek izmjerenih koncentracija PM10 (µg/m3)Prosjek izmjerenih koncentracija PM2.5 (µg/m3)Indeksni broj i kategorijaNapomena
Vijećnica50,751 
Otoka57,154 
Ilijaš27,628 
Ilidža50,021,766Udio PM2.5 čestica u PM10 iznosi 82,8%
Mobilna stanica lokacija Ilidža40,980Indeksni broj povišen zbog povišenih koncentracija prizemnog ozona
 Brojčana vrijednost Indeksa se izražava u rasponu od 0-500 i podjeljena je u šest kvalitativnih kategorija:
1. Dobar (brojčana vrijednost od 0-50, označava se zelenom bojom);
2. Umjeren (brojčana vrijednost od 51-100, označava se žutom bojom);
3. Nezdrav za osjetljive grupe (brojčana vrijednost od 101-150, označava se narandžastom bojom);
4. Nezdrav (brojčana vrijednost od 151-200, označava se crvenom bojom);
5. Vrlo nezdrav (brojčana vrijednost od 201-300, označava se ljubičastom bojom);
6. Opasan (brojčana vrijednost viša od 301, označava se smeđom ili crvenosmeđom ili kestenjastom bojom).

PM2,5 čestice imaju veći uticaj na ljudsko tijelo, a samim tim njihove koncentracije veći značaj za zdravlje uopšte.

Tokom 21.06.2021. izmjerene su povišene prosječne vrijednosti za ozon (O3) na mobilnoj automatskoj stanici Ilidža i 22.06.2021. vodonik sulfida (H2S) na automatskoj stanici Ilidža.

Koncentracije ostalih praćenih polutanata na svim mjernim stanicama, ispod su maksimalno dozvoljenih vrijednosti.

Uz dostupne podatke o vremenskoj prognozi i izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija, do kraja sedmice očekuju se povišene koncentracije prašine u zraku, a samim tim i PM čestica. Na osnovu toga i informacija da će  u narednim danima biti toplo vrijeme, posebno za izuzetno osjetljive kategorije stanovništva (osobe koje ne koriste pravilno i pravovremeno terapiju, a hronični su plućni i srčani bolesnici, te osobe sklone težim alergijskim reakcijama), ali i za sve ostale osjetljive kategorije stanovništva (hronični bolesnici, starije osobe, trudnice, mala djeca…) preporuke su da obustave fizička opterećenja u gradskoj zoni, te da smanje ili potpuno izbjegavaju kretanje posebno u periodu od 10h do 16h. Ukoliko se planira boraviti vani, preporučuje se nošenje maske za lice sa zaštitnim respiratornim filterima, te oblačenje lagane, prozračne odjeće napravljene od prirodnih materijala i svijetlijih boja. Takođe, preporučuje se uvijek uz sebe imati flašu vode. Svakako se preporučuje i boravak u prirodnom ambijentu planina u okruženju. Ove preporuke dijelom se poklapaju i sa zdravstvenim preporukama usljed pandemije COVID-19 oboljenjem.

Stalna preporuka građanima je da putem sredstava informisanja prate zvanične informacije o izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija u zraku i vremenskoj prognozi. Internet stranica http://kvalitetzraka.ba/  trenutno nije u funkciji, međutim, klikom na istu direktno se preusmjerava na internet stranicu Federalnog Hidrometeorološkog Zavoda.

Više informacija o mjerama samozaštite građani mogu naći u prilozima: ¨Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo¨

http://www.zzjzks.ba/wp-content/uploads/2018/10/Preventivne-mjere-aerozagadjenje.pdf  

http://www.zzjzks.ba/wp-content/uploads/2018/10/ZDRAVSTVENE-PREPORUKE-POVECANA-KONCENTRACIJA-ZAG.MATERIJA.pdf  

J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.