Search
Close this search box.

Informacija za javnost / Aktuelno stanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo: 22.01.2021.

Aktuelno stanje možete preuzeti ovdje

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo bilježili su sljedeće vrijednosti za PM10 čestice i PM2.5 na automatskoj stanici Ilidža.

21.01.2021. PM10  i PM2.5 – prosječne dnevne vrijednosti:

Automatska stanicaProsjek izmjerenih koncentracija PM10 (µg/m3)Prosjek izmjerenih koncentracija PM2.5 (µg/m3)Indeksni broj i kategorijaNapomena
Vijećnica39,840 
Otoka   
Ilijaš83,067   
Ilidža91,087,9168Udio PM2.5 čestica u PM10 iznosi 96,6%
Mobilna stanica lokacija IlidžaBez konekcije
 Brojčana vrijednost Indeksa se izražava u rasponu od 0-500 i podjeljena je u šest kvalitativnih kategorija:
1. Dobar (brojčana vrijednost od 0-50, označava se zelenom bojom);
2. Umjeren (brojčana vrijednost od 51-100, označava se žutom bojom);
3. Nezdrav za osjetljive grupe (brojčana vrijednost od 101-150, označava se narandžastom bojom);
4. Nezdrav (brojčana vrijednost od 151-200, označava se crvenom bojom);
5. Vrlo nezdrav (brojčana vrijednost od 201-300, označava se ljubičastom bojom);
6. Opasan (brojčana vrijednost viša od 301, označava se smeđom ili crvenosmeđom ili kestenjastom bojom).

PM2,5 čestice imaju veći uticaj na ljudsko tijelo, a samim tim njihove koncentracije veći značaj za zdravlje uopšte.

Vrijednosti prizemnog Ozona (O3) od 14h 21.01.2021. te tokom protekle noći i jutros prelazile su granične vrijednosti na mjernoj stanici Otoka. Prosječna vrijednost iznosila je 177,4µg/m3.

Izloženost povišenim koncentracijama ozona u dužem vremenskom periodu izaziva kašalj i iritaciju grla ili osjećaj peckanja u disajnim organima.

Kratkoročno izlaganje manje povišenim koncentracijama, kod zdrave populacije najvjerovatnije neće izazvati simptome. Preporučuje se pratiti izvještaje o izmjerenim koncentracijama te shodno vrijednostima smanjiti ili izbjegavati fizičke aktivnosti na otvorenom. Ove preporuke posebno se odnose na djecu, plućne bolesnike, starije osobe i osobe koje obavljaju poslove na otvorenom u užoj gradskoj zoni. Ukoliko vrijednosti spadnu u dozvoljene okvire, onda nema potrebe za posebnim zdravstvenim preporukama.

Što se tiče izmjerenih koncentracija PM čestica, na osnovu vremenske pronoze, tokom dana ne očekuje porast koncentracija zagađujućih materija. Stoga, preporučuje se iskoristiti priliku i provjetriti prostorije u kojima se boravi duži vremenski period. Svakako se preporučuje i boravak u prirodnom ambijentu planina u okruženju. Ove preporuke dijelom se poklapaju i sa zdravstvenim preporukama usljed pandemije COVID-19 oboljenjem.

Stalna preporuka građanima je da putem sredstava informisanja prate zvanične informacije o izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija u zraku i vremenskoj prognozi. Internet stranica http://kvalitetzraka.ba/  trenutno nije u funkciji, međutim, klikom na istu direktno se preusmjerava na internet stranicu Federalnog Hidrometeorološkog Zavoda.

Više informacija o mjerama samozaštite građani mogu naći u prilozima: ¨Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo¨

https://zzjzks.ba/wp-content/uploads/2018/10/Preventivne-mjere-aerozagadjenje.pdf

https://zzjzks.ba/wp-content/uploads/2018/10/ZDRAVSTVENE-PREPORUKE-POVECANA-KONCENTRACIJA-ZAG.MATERIJA.pdf

J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.