Search
Close this search box.

Informacija za javnost / Aktuelno stanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo: 26.11.2020.

Aktuelno stanje možete preuzeti ovdje

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo bilježili su sljedeće vrijednosti za PM10 čestice i PM2.5 na automatskoj stanici Ilidža. 

25.11.2020. PM10  i PM2.5 – prosječne dnevne vrijednosti:

Automatska stanicaProsjek izmjerenih koncentracija PM10 (µg/m3)Prosjek izmjerenih koncentracija PM2.5 (µg/m3)Indeksni broj i kategorijaNapomena
Vijećnica50,851
Otoka120,585
Ilijaš128,989
Ilidža100,694,5171Udio PM2.5 čestica u PM10 iznosi 93,9%
Mobilna stanica IlidžaBez konekcije
Brojčana vrijednost Indeksa se izražava u rasponu od 0-500 i podjeljena je u šest kvalitativnih kategorija:
1. Dobar (brojčana vrijednost od 0-50, označava se zelenom bojom);
2. Umjeren (brojčana vrijednost od 51-100, označava se žutom bojom);
3. Nezdrav za osjetljive grupe (brojčana vrijednost od 101-150, označava se narandžastom bojom);
4. Nezdrav (brojčana vrijednost od 151-200, označava se crvenom bojom);
5. Vrlo nezdrav (brojčana vrijednost od 201-300, označava se ljubičastom bojom);
6. Opasan (brojčana vrijednost viša od 301, označava se smeđom ili crvenosmeđom ili kestenjastom bojom).

Vrijednosti ostalih praćenih polutanata ispod su maksimalno dozvoljenih koncentracija.

PM2,5 čestice imaju veći uticaj na ljudsko tijelo, a samim tim njihove koncentracije veći značaj za zdravlje uopšte. 23.11.2020. proglašena je epizoda „PRIPRAVNOST“. Shodno tome, preporuke za osjetljive grupe stanovništva (hronični plućni i srčani bolesnici, osobe sklone težim alergijskim reakcijama, starija populacija, mala djeca i trudnice…) Kantona Sarajevo su da izostave kretanje i boravak u gradskoj zoni, jer izmjerene koncentracije mogu prouzrokovati pogoršanje simptoma respiratornih i kardiovaskularnih oboljenja. Zdrava populacija takođe može osjetiti respiratorne smetnje i njima se preporučuje izbjegavanje dugotrajnog naprezanja i rekreativnih aktivnosti. Na osnovu vremenske prognoze i pojave temperaturne inverzije, tokom dana očekuje se dalji porast koncentracija PM čestica i ukoliko se trend nastavi, zrak će postati „vrlo nezdrav“. U takvoj situaciji preporuke o izbjegavanju izlaganja i boravka u gradskoj zoni odnosiće se na sve populacione grupe stanovništva. Ukoliko se ipak planira boraviti vani, preporučuje se nošenje maske za lice sa zaštitnim respiratornim filterima. Svakako se preporučuje i boravak u prirodnom ambijentu planina u okruženju. Ove preporuke dijelom se poklapaju i sa zdravstvenim preporukama usljed pandemije COVID-19 oboljenjem. 

U narednim danima, usljed početka sezone grijanja i vremenskih prilika, očekuje se povišena koncentracija lebdećih čestica u zraku na području Kantona Sarajevo, stoga preporučujemo građanima da putem sredstava informisanja prate zvanične informacije o izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija u zraku i vremenskoj prognozi. Internet stranica http://kvalitetzraka.ba/  trenutno nije u funkciji, međutim klikom na istu, direktno se preusmjerava na internet stranicu Federalnog Hidrometeorološkog Zavoda.

Više informacija o mjerama samozaštite građani mogu naći u prilozima: ¨Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo¨ 

https://zzjzks.ba/wp-content/uploads/2018/10/Preventivne-mjere-aerozagadjenje.pdf

https://zzjzks.ba/wp-content/uploads/2018/10/ZDRAVSTVENE-PREPORUKE-POVECANA-KONCENTRACIJA-ZAG.MATERIJA.pdf

J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.