Search
Close this search box.

Informacija za javnost / Aktuelno stanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo: 16.11.2020.

Aktuelno stanje možete preuzeti ovdje

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo bilježili su prekoračenje dozvoljenih vrijednosti za PM10 čestica na većini mjernih stanica, te PM2.5 na automatskoj stanici Ilidža.

https://zzjzks.ba/wp-content/uploads/2020/11/Predmet-informacije-za-javnost-16.11.2020.pdf15.11.2020. PM10  i PM2.5 – prosječne dnevne vrijednosti:

Automatska stanicaProsjek izmjerenih koncentracija PM10 (µg/m3)Prosjek izmjerenih koncentracija PM2.5 (µg/m3)Indeksni broj i kategorijaNapomena
Vijećnica19Indeks izračunat na osnovu ostalih polutanata
Otoka132,791   
Ilijaš109,980   
Ilidža115,9109,7179  Udio PM2.5 čestica u PM10 iznosi 94,7%
Mobilna stanica IlidžaBez konekcije
 Brojčana vrijednost Indeksa se izražava u rasponu od 0-500 i podjeljena je u šest kvalitativnih kategorija:
1. Dobar (brojčana vrijednost od 0-50, označava se zelenom bojom);
2. Umjeren (brojčana vrijednost od 51-100, označava se žutom bojom);
3. Nezdrav za osjetljive grupe (brojčana vrijednost od 101-150, označava se narandžastom bojom);
4. Nezdrav (brojčana vrijednost od 151-200, označava se crvenom bojom);
5. Vrlo nezdrav (brojčana vrijednost od 201-300, označava se ljubičastom bojom);
6. Opasan (brojčana vrijednost viša od 301, označava se smeđom ili crvenosmeđom ili kestenjastom bojom).

Vrijednosti ostalih praćenih polutanata ispod su maksimalno dozvoljenih koncentracija.

PM2,5 čestice imaju veći uticaj na ljudsko tijelo, a samim tim njihove koncentracije veći značaj za zdravlje uopšte. Tokom noći zabilježen porast koncentracija PM čestica na svim mjernim stanicama a takav trend se očekuje i tokom današenjeg dana. Shodno tome, preporuke za veoma osjetljive i osjetljive grupe stanovništva (hronični plućni i srčani bolesnici, osobe sklone težim alergijskim reakcijama, starija populacija, mala djeca i trudnice…) Kantona Sarajevo su da potpuno izbjegavaju kretanje i boravak u gradskoj zoni, jer izmjerene koncentracije mogu uzrokovati značajno pogoršanje simptoma respiratornih i kardiovaskularnih oboljenja. Zdrava populacija takođe može osjetiti respiratorne smetnje. Njima se preporučuje izbjegavanje dugotrajnog naprezanja i rekreativnih aktivnosti. Ukoliko se planira boraviti vani, preporučuje se da se nose maske za lice sa zaštitnim respiratornim filterima. Svakako se preporučuje i boravak u prirodnom ambijentu planina u okruženju. Ove preporuke dijelom se poklapaju i sa zdravstvenim preporukama usljed pandemije COVID-19 oboljenjem.

U narednim danima, usljed početka sezone grijanja, očekuje se povišena koncentracija lebdećih čestica u zraku na području Kantona Sarajevo, stoga preporučujemo građanima da putem sredstava informisanja prate zvanične informacije o izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija u zraku i vremenskoj prognozi. Internet stranica http://kvalitetzraka.ba/  trenutno nije u funkciji, međutim klikom na istu, direktno se preusmjerava na internet stranicu Federalnog Hidrometeorološkog Zavoda.

Više informacija o mjerama samozaštite građani mogu naći u prilozima: ¨Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo¨

https://zzjzks.ba/wp-content/uploads/2018/10/Preventivne-mjere-aerozagadjenje.pdf

https://zzjzks.ba/wp-content/uploads/2018/10/ZDRAVSTVENE-PREPORUKE-POVECANA-KONCENTRACIJA-ZAG.MATERIJA.pdf

J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.