Search
Close this search box.

Ukinuta epizoda “Pripravnost” u Kantonu Sarajevo, zabilježen pad koncentracija zagađujućih materija u zraku

Zbog zabilježenog pada koncentracija zagađujućih materija u zraku, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, donosi odluku za ukidanje epizode ¨Pripravnost¨ u svim zonama na području Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje pomenuti Plan.

Ovakva odluka proizišla je, jer danas na svim automatskim stanicama prosječne dnevne koncentracije PM10 čestičnih tvari u zraku nisu prekoračile granične vrijednosti.

Također se, prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima očekuje nestabilna vremenska situacija praćena padavinama i slabim do umjerenim vjetrom.

S obzirom na prognozirane vremenske prilike, ne očekuje se uspostava temperaturne inverzije u kotlinskim dijelovima Kantona Sarajevo, koja bi pogodovala akumuliranju zagađujućih materija.

U skladu sa Planom interventnih mjera, Stručno tijelo nastavit će kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka, o čemu će blagovremeno informisati javnost.

Sarajevo, 05.11.2020. godine