Search
Close this search box.

Obavještenje za stanovništvo Kantona Sarajevo o povećanom broju zaraženih COVID-19

Sarajevo 11.06.2020.

U proteklih 24 sata na području Kantona Sarajevo, potvrđeno je 17 novih slučajeva COVID-19 infekcije. Ujedno, to je najveći broj potvrđenih slučajeva u 24 sata u Kantonu Sarajevo, od početka pandemije Koronavirusa. Većina zaraženih su osobe mlađe životne dobi, koje općenito imaju blaže simptome, ali nose veliki rizik i mogućnost da zaraze starije osobe u njihovoj okolini.

Krajem prošlog mjeseca u Federaciji Bosne i Hercegovine su ukinute restriktivne mjere, ali su ostale na snazi zdravstvene preporuke za koje apelujemo građane da ih se pridržavaju.

Mjere držanja fizičke distance od 2 metra, nošenja zaštitnih maski u zatvorenom ili na otvorenim površinama gdje nije moguć dovoljan fizički razmak, redovnog pranja ruku, provjetravanja prostorija su minimum što svako od nas može i treba poštovati.

Dosadašnji dobri rezultati u sprečavanju širenja zaraze nisu bili plod slučajnosti niti sreće, već pravovremeno poduzetih mjera te ozbiljnog rada epidemiologa i zdravstvenih radnika u borbi s pandemijom. Virus je i dalje među nama, pa nekad i mala nepažnja može dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije. Apelujemo na građane da zaštite najprije sebe, jer će s tim štiti i druge, a nama zdravstvenim radnicima pomoći u suzbijanju COVID-19 infekcije

Posebno naglašavamo odgovornost mlađih osoba, da dolaskom toplijeg vremena ne budu ležerni, da nose zaštitnu opremu,  da izbjegavaju grupna okupljanja. Boravak na otvorenim površinama uz poštivanje fizičke distance, neće smanjiti kvalitet socijalnog života, ali će zaštiti Vaše zdravlje. Ukoliko organizujete sastanke u zatvorenim prostorijama molimo na poštivanje socijalne distance i apelujemo na nošenje maski.

Na žalost, ukoliko se trend porasta pacijenata nastavi,  uz nepoštivanje zdravstvenih preporuka, morat ćemo razmišljati o restriktivnim mjerama. Sada građani imaju mogućnost da iskažu svoju odgovornost i pomognu nam u zaustavljanju širenja infekcije.