Search
Close this search box.

Krizni štab Ministarstva zdravstva poziva stanovnike Kantona Sarajevo da smanje kretanja i putuju samo u slučaju kada je neophodno

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom podsjeća stanovnike Kantona Sarajevo da je i dalje na snazi Naredba Federalnog kriznog štaba donesena 29. maja ove godine, prema kojoj je pod tačkom 11. naloženo obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom javnom prostoru, ukoliko na njemu nije moguće održavati propisanu fizičku distancu od dva (2) metra između osoba.

Stoga, još jednom Krizni štab podcrtava obavezu nošenja zaštitnih maski, poštivanje fizičke distance, izbjegavanje rukovanja, kao i pojačan režim lične i higijene prostora u kojima se boravi.

Također, zbog pojave novih slučajeva zaraze ovim virusom u drugim kantonima Federacije BiH, ali i ostalim dijelovima BiH, Štab preporučuje stanovnicima našeg kantona da smanje kretanje, posebno da izbjegavaju mjesta većih okupljanja, kao i da u slučaju potrebe za putovanjem obavezno poštuju preporučene mjere. Posebno naglašavamo rizik putovanja u područja gdje su registrirani novi slučajevi zaraze.

Ističemo da je Svjetska zdravstvena organizacija u svojim ažuriranim smjernicama preporučila svim svjetskim vladama, pa tako i našoj, da svoje stanovništvo potaknu na nošenje maski na javnim mjestima na kojima postoji rizik transmisije koronavirusa.

Krizni štab poziva i nadležne inspekcijske organe da u svrhu zaštite zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo dodatno pojačaju inspekcijske nadzore nad provođenjem svih propisanih mjera iz pomenute naredbe, posebno onih koji se tiču obaveznog nošenja zaštitnih maski. Krizni štab naglašava i kako nepoštivanje ovih mjera može dovesti do ozbiljnog pogoršanja trenutno povoljne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo.