Search
Close this search box.

FMZ / Wuhanski koronavirus: Zvaničnici u Sarajevu održali press konferenciju

Federalno ministarstvo zdravstva održalo je danas press konferenciju povodom posljednjih dešavanja oko wuhanskog koronavirusa.  

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH kazao je kako je prvi slučaj prijavljan 31. decembra.

“Prema podacima koji su dostupni, smrtnost je trenutno dva posto. Van Kine pogođeno je 15 zemalja, a u Evropi je zabilježeno devet slučajeva. BiH svakodnevno komunicira sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije. Koordinacija je uspostavljena u petak, kada su turisti sa tog područja ušli u BiH”, objasnio je on.

Svakodnevno se prati situacija s ljudima koji ulaze u BiH iz Kine, a preporučuje se da se putovanja prema Kini odgode. 

“Ne isključujemo mogućnost pojave koronavirusa u BiH. Puno je nepoznanica oko virusa, ali je vjerovatnost njegove pojave vrlo mala. Ako se desi, naš cilj je da zaustavimo njegovo dalje širenje”, dodao je Čerkez. 

Bosna i Hercegovina je u stalnoj komunikaciji s međunarodnim institucijama i spremna je za saradnju, podcrtao je Čerkez.

Teufik Goletić, profesor na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu kazao je kako je najvjerojatnije riječ o virusu koji je sa šišmiša prešao na čovjeka, te da je 96 posto sličan tom virusu.

On ne sliči ni SARS-u ni bilo kojem virusu kojeg poznajemo. U ovom trenutku nema straha od evoluiranja virusa kod životinja. Naš laboratorij opremljen je za prepoznavanje koronavirusa, ako do njega dođe”, dodao je Goletić.

Davor Pehar, direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo kazao je kako građani moraju pripaziti i na ličnu higijenu, a ako su već bolesni, da paze da svoju zarazu, pa bila ona i gripa, ne prenose na druge. 

Vakcine za koronavirus još nema, kazao je, ali je naša zemlja uradila sve kako bi spriječila sirenje virusa ka našoj zemlji.

Sanjin Musa iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo istakao je kako su izdata brojna uputstva za putnike, ali i za građane, kako bi se što bolje zaštitili.

“Epidemiju koronavirusa možemo usporediti sa SARS-om, njegov sastav sličan je tom virusu. Broj smrtnosti koronavirusa može biti i veći jer se samo radi o potvrđenim smrtnim slučajevima, a može se desiti da je i broj oboljelih veći”, dodao je na kraju Musa.

Mirza Palo iz ureda WHO u Sarajevu kazao je kako Odbor ove organizacije već zasjeda u Ženevi te će danas imati nove informacije.

“Zdravstvene organizacije u BiH svakodnevno komuniciraju međusobno ali i sa međunarodnim ustanovama. Trenutno nema mnogo informacija o ovom virusu jer ipak se radi o novom tipu virusa”, izjavio je Palo.

Na kraju, Goran Čerkez je kazao da mjera zabrane ulaska kineskim državljanima može biti uvedena, ali da se ta odluka neće donijeti bez savjetovanja sa WHO.