Search
Close this search box.

Besplatno mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi povodom Svjetskog dana dijabetesa

Povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa Javna ustanova „Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo“ i Zdravstveni savjet Općine Centar su u četvrtak, 14. novembra 2019. godine organizovali akciju besplatnog mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi pod nazivom „Zaštitite vašu porodicu“.

Akcija mjerenja i savjetovanje građana kako da smanje faktore rizika za nastanak dijabetesa-tip 2 danas su održani u prostorijama Centra za zdravo starenje Općine Centar.

Svjetski dan dijabetesa obilježava se 14. novembra, a za cilj ima da poveća svijest građana o porastu dijabetesa i njegovim posljedicama, kao i o tome šta svaki pojedinac i društvo u cjelini mogu učiniti za svoje zdravlje.

-Ove akcije su veoma važne za sve građane budući da se radi o dva vodeća oboljenja na koja treba obratiti pažnju i posvetiti se zdravom stilu života. Danas su nam se mogli pridružiti svi zainteresirani građani, osigurani ili ne. Izuzetno je važno da radimo na promociji, prevenciji i edukaciji svih vrsta oboljenja, navela je  Dubravka Galić, član Zdravstvenog savjeta Općine Centar.

Direktorica JU „Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo“ prof. dr. Aida Pilav istakla je da je ovo jedna od preventivnih aktivnosti koje provodi Zavod u saradnji sa Zdravstvenim savjetom Općine Centar.

–Naša poruka je da već od današnjeg dana svi u neko dogledno vrijeme napravimo kontrolu šećera u krvi kao i mjerenje krvnog pritiska, uključujući sve mlade ljude, sve radno aktivne i sugrađane treće generacije. Ljudi treba da postanu svjesni svih mogućih rizika u zdravlju, navela je Pilav.

U ime Općine Centar obilježavanju Svjetskog dana dijabetesa prisustvovala je pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić.

Izvor : Općina Centar Sarajevo