Search
Close this search box.

Krzamak/Ospice/Morbili – Poziv za vakcinaciju roditeljima/starateljima djece koja nisu ili su nepotpuno vakcinisana

Ospice ili morbili su vrlo zarazna virusna bolest. U zatvorenoj prostoriji, u kojoj je boravio oboljeli, još dva sta nakon toga se zdrava, nevakcinisana osoba može zaraziti. Prenosi se kapljičnim putem, iz nosa, usta ili grla zaražene osobe. Početni simptomi, koji se obično pojavljuju 9-14 dana nakon infekcije, uključuju visoku temperaturu, curenje iz nosa, „crvene“ oči, sitne bijele mrlje na unutarnjoj strani usta. Nekoliko dana kasnije javlja se osip, počevši od lica i vrata, postepeno se šireći po tijelu. Ne postoji specifično liječenje, a većina oboljelih se oporavi u roku od 2-3 sedmice. Pacijent je zarazan u zadnjoj trećini inkubacionog perioda (period od momenta kada se zarazio do pojave prvih simptoma) pa sve do povlačenja osipa koji prelazi u smeđkastu boju i peruta se.

Morbili mogu biti ozbiljna bolest u svim dobnim skupinama, međutim, veća je vjerovatnoća da se komplikacije bolesti jave kod djeca mlađe od 5 godina i odraslih osoba starijh od 20 godina. Kod trudnica bolest može biti uzrok prijevremenog porođaja.

Uobičajene komplikacije uključuju infekciju uha i proliv. Neke osobe mogu imati ozbiljne komplikacije, kao što su upala pluća i upala mozga. Kao dugoročna komplikacija može se javiti subakutni sklerozirajući panencefalitis (SSPE), vrlo rijetka, ali smrtonosna bolest središnjeg živčanog sistema, koja se razvija 7 do 10 godina nakon što je osoba bolovala morbile, iako se bila u potpunosti  oporavila od bolesti.  

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), epidemije morbila su zabilježene u nekoliko zemalja u Europi, predstavljajući rizik za širenje i održanje prijenosa u područjima s osjetljivom populacijom.

Nekoliko godina unazad u Federaciji Bosne i Hercegovine (Federaciji BiH) zabilježen je niži obuhvat imunizacijom od potrebnih vrijednosti 95% za vakcinu protiv morbila, rubeole i parotitisa, odnosno 90% za ostale vakcine, u svim kantonima Federacije Bosne i Hercegovine. Naročito je zabrinjavajući nizak obuhvat vakcinacijom protiv morbila, rubeole i parotitisa (MRP/MMR vakcina), koji u Federaciji BiH iznosi 63,5% za prvu dozu vakcine.

Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta populacije protiv određenih zaraznih bolesti, prijeti ponovnim sporadičnim ili epidemijskim javljanjem bolesti koje se mogu prevenirati vakcinacijom.

U epidemiji morbila u 2014/15. godini, u Federaciji BiH registrirana su 5103 slučaja, među kojima su 553 osobe hospitalizirane.

Postignuti visok obuhvat vakcinacijom znači postići kolektivni imunitet, kao dodatnu zaštitu od bolesti, značajanu za najosjetljivije članove zajednice koji su premladi za vakcinaciju, za trudnice i osobe koje ne mogu biti vakcinisane zbog medicinskih kontraindikacija.

Vakcina protiv ospica je vrlo učinkovita i sigurna (efikasnost 95% ( 90-98%). Vakcinacija, prema našem kalendaru obavlja se sa 2 doze vakcine protiv morbila, rubeole i zaušnjaka (MRP/MMR vakcina), s navršenih 12 mjeseci i u 6. godini. Zaštita vakcinom je također moguća, ukoliko se vakcina da unutra 72 sata  po kontaktu sa oboljelim.

Pozivaju se svi roditelji/staratelji djece koja se još uvijek nisu vakcinisala, ili su propustila jednu dozu MRP/MMR vakcine, da se što prije jave u zdravstevnu ustanovu J.U. Dom zdravlja Kantona Sarajevo, gdje dijete posjeduje zdravstveni karton, da bi se započela ili dovršila vakcinacija.

Ako su vam potrebne informacije ili savjet možete se obratiti najbližoj epidemiološkoj službi J.U. Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ili putem telefona br.

+387 33 622 028, 667 691