Search
Close this search box.

OBILJEŽAVANJE 31. MAJA – SVJETSKOG DANA NEPUŠENJA

Svjetska zdravstvena organizacija i njeni partneri, svake godine 31. maja obilježavaju Svjetski dan nepušenja (engl. World No Tobacco Day), da bi ukazali i istakli zdravstvene i druge rizike koji se povezuju sa upotrebom duhana i zalažu se za djelotvorne politike kojima se smanjuje upotreba duhana.
Ovogodišnji je Svjetski dan nepušenja posvećen temi “Duhan i kardiovaskularne bolesti“, sa sloganom „Duhan slama srce! Odaberi zdravlje, ne duhan!“

Obilježavanje 2018. godine ima za cilj:
• Istaknuti povezanost između upotrebe duhanskih proizvoda i srčanih i drugih kardiovaskularnih bolesti.
• Povećati svijest široj javnosti o uticaju pušenja duhana i izloženosti duhanskom dimu na kardiovaskularno zdravlje.
• Pružiti priliku javnosti, vladi i drugim organizacijama da se obavežu na promociju zdravlja srca štiteći ljude od upotrebe duhanskih proizvoda.

 

Tim povodom je J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u saradnji sa JU OŠ Grbavica I, obilježio ovaj značajni datum aktivnostima sa učenicima starijih razreda koji su imali zadatak da kroz likovne radove pokažu koliko je pušenje duhanskih proizvodna štetno za zdravlje srca. Između mnogobrojnih izrađenih plakata, izabrana su tri najbolja, te su učenicima autorima tih plakata uručene diplome i prigodni pokloni.