Search
Close this search box.

Obilježen  Svjetski dan čistih ruku

06.05.2024.godine u Hotelu „Holywood“,  obilježen je Svjetski dan čistih ruku. U uvodnom dijelu V.D. Direktor  JU Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Zlatan Hamza, dr.med. poželio je dobrodošlicu, najavio aktivnosti i prezentacije, te naglasio značaj ovog dana upisanog u kalendar Svjetske Zdravstvene Organizacije, ali i sam značaj preventivnog djelovanja u zdravstvenoj zaštiti, što je u osnovi i misija Zavoda.

Predstavljeni su rezultati istraživanja higijenskih navika stanovništva Kantona Sarajevo – značaj pravilnog pranja ruku nakon korištenja javnih toaleta. Istraživanje je provedeno zajedno sa studentima studija za sanitarno inžinjerstvo Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu.

Prezentacije su bile na teme važnosti i svjesti pranja ruku, kao jednoj od najjednostavnih i najvažnijih mjera za sprječavanje prenošenja zaraznih bolesti.

U obilježavanju Svjetskog dana čistih ruku učešće su uzeli i  uposlenici Javne Ustanove Dom Zdravlja Kantona Sarajevo, Higijensko-epidemiološke službe. Naglasili su značaj pranja ruku kod zdravstvenih profesionalaca.

Svjetski dan čistih ruku obilježen je u sklopu Dana Kantona Sarajevo.

U četvrtak 09.05.2024.godine od 10-14h biti će postavljen štand za građane kod knjižare Svjetlost na Trgu osobođenja – Alija Izetbegović gdje će javnozdravstveni profesionalci odgovarati na pitanja zainteresovanih građana.