Search
Close this search box.

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA – 12. MAJ

U povodu Međunarodnoga dana sestrinstva, koji se obilježava 12. maja, u spomen na rođenje začetnice modernoga sestrinstva Florence Nightingele, Komora medicinskih sestara-tehničara Kantona Sarajevo organizovala je svečanu akademiju, na kojoj je upriličena dodjela najviših priznanja Komore najzaslužnijim članovima.
Među nagrađenima je i Anika Šandrk, viša medicinska sestra, zaposlenica J.U.Zavod za javno zdravstvo KS, kojoj je uručeno Priznanje za nemjerljiv doprinos u promociji sestrinstva.

Obilježavanju je prisustvovala i ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj, kao i direktori javnih zdravstvenih ustanova.
Ovogodišnja tema i slogan glase: „Sestrinstvo – glas koji vodi!“. Poruka Međunarodnog sestrinskog vijeća (International Council of Nurses, ICN) jest podizati svijest o važnosti promatranja zdravlja kao temeljnog ljudskog prava, prvenstveno unutar sestrinske profesije, a zatim i u zajednici, u državnim tijelima te ostalim sudionicima u donošenju odluka. ICN zagovara dostupnost zdravstvene njege svima, bez obzira na mjesto, vrijeme i okolnosti, a medicinske sestre imaju ključnu ulogu u ostvarivanju tog cilja.