Search
Close this search box.

PREPORUKE ZA STANOVNIŠTVO KANTONA SARAJEVO NA DAN 20.06.2024.

Na osnovu dostupnih informacija o izmjerenim koncentracijama tokom 20.06.2024. godine koje pokazuju povećane koncentracije afričke pašine u zraku, a kako se slična meteorološka situacija očekuje i u narednih nekoliko dana, za izuzetno osjetljive kategorije stanovništva (osobe koje ne koriste pravilno i pravovremeno terapiju, a hronični su plućni i/ili srčani bolesnici, osobe sklone težim alergijskim reakcijama), te osjetljive kategorije stanovništva (starija populacija, trudnice, mlađa djeca, hronični blesnici), preporuke su da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom. Radnicima koji duži period vremena borave na otvorenom preporučuje se nošenje maski za lice sa zaštitnim respiratornim filterima. Teža fizička opterećenja na otvorenom nisu preporučljive ni za jednu populacionu skupinu.

Pored pogoršanja osnovne bolesti, u smislu otežanog disanja, kod kardiovaskularnih, plućnih bolesnika (astama, bronhitis, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem) i osoba sklonih alergijama, iritacija očiju, nosa i grla najčešća je očekivana simptomatologija kod ovakvih onečišćenja zraka.

NAPOMENA: Preporuke date na osnovu dostupnih informacija u tom momentu.

U slučaju nagle promjene vremenskih prilika, usljed kojih može doći do povećanja/smanjenja koncentracija zagađujućih materija, preporuke građanima biće prilagođene posljednje izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija i vremenskoj prognozi.

Stalna preporuka građanima je da putem sredstava informisanja prate zvanične informacije o izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija u zraku i vremenskoj prognozi. Posljednje izmjerene vrijednosti polutanata prikazane su na internet stranici:

https://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/ZRAK/AQI-satne.php

J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.