Search
Close this search box.

DESET KORAKA ZA OKOLIŠ BEZ KOMARACA

DESET KORAKA ZA OKOLIŠ BEZ KOMARACA

Problem povećanog broja insekata (komaraca, žohara, stjenica i dr.) je prisutan duži vremenski period, te se u određenim vremenskim periodima intenzivira i stvara probleme stanovništvu, ali predstavlja i opasnost od nastanka i prenošenja određenih zaraznih bolesti.

Toplije vrijeme uvijek pogoduje razvoju insekata, jer oni imaju tako prilagođen razvojni ciklus. Isto važi i za komarce, ali za njihov razvojni ciklus je neophodna voda. Komarci se mogu razvijati u različitim vodama, čistim i onečišćenim, prirodnim i umjetnim.  Za razvoj velikog broja komaraca dovoljne su vrlo male količine vode, pa je svaka, pa i najmanja, posuda u kojoj se zadržava voda potencijalno leglo komaraca. Uz odgovarajuću temperaturu, trajanje razvojnog ciklusa od jajašca do odraslog komarca je svega 7 dana.

Komarci su vektori mnogih zaraznih bolesti kao što su Zika virusna infekcija, Groznica zapadnog Nila, Malarija, Žuta groznica, Čikungunja groznica, Denga groznica i druge.

Ova oboljenja nisu bila prisutna na našim područjima, ali daleka putovanja, globalizirana trgovina, povećana urbanizacija i klimatske promjene doprinose širenju i jačanju oboljenja koja prenose vektori, u ovom slučaju komarci.

Od aprila do oktobra, kada je toplije vrijeme, intenzivna je pojava komaraca i važno je da se svi uključe u borbu protiv ovih insekata, a na osnovu strategije borbe protiv vektorskih bolesti, s ciljem zaštite zdravlja stanovništva.

U nastavku su preporuke u 10 koraka za smanjenje broja komaraca u okruženju.

1. Potrebno je najmanje jednom sedmično isprazniti i očistiti spremnike za vodu, posude za zalijevanje, pojilice za životinje i druge posude u kojima se zadržava voda (vaze, posude za cvijeće, vaze na groblju i sl).

 2. Redovno uklanjati otpad, odnosno sve nepotrebne predmete u kojima se može zadržavati voda (bačve, kante, konzerve, stare gume, igračke, odbačenu bijelu tehniku i drugi krupni otpad).

3. Spremnike ili bačve za kišnicu držati ispravno pokrivenima.

4. Pravilno održavati sisteme za snabdijevanje i odvod vode da isti ne bi zadržavali vodu (slavine koje cure, začepljeni oluci, slivnici ili kanalizacija).

5. Poklopce septičkih jama hermetički zatvoriti. Ako to nije moguće, pokriti ih plastičnom folijom, pijeskom ili zemljom, a na oduške staviti gustu mrežicu.

6. Fontane, umjetna jezerca i bazene potrebno je redovno održavati, mijenjati vodu ili je održavati protočnom.

7. Najlonske folije (cerade, tende i sl.) postavljati na način da na njima nije moguće zadržavanje vode.

8. Održavati zelene površine, vrtove, balkone i terase uredne i čiste, raskrčiti nepotrebno rastinje.

9. Vlasnici vulkanizerskih radionica, skladišta guma na otvorenom i karting staza trebaju:  prazniti vodu iz guma i slagati gume u obliku piramide te ih zaštititi nepropusnom folijom,  ukloniti gume koje se ne koriste,  provoditi dezinsekciju nepokrivenih guma svakih 15 dana.

10. Udubine u tlu, jame i bare u kojima se zadržava voda zatrpati zemljom. Ako unatoč tome što se provelo sve što je  preporučeno i dalje postoji problem s komarcima, zatražiti pomoć od specijaliziranih ustanova koje vrše dezinsekciju.