Search
Close this search box.

Rano otkrivanje raka dojke

Rak dojke je najčešći rak kod žena u svijetu i predstavlja veliki javnozdravstveni problem. U svijetu, prema podacima studije Globalnog opterećenja bolešću iz 2019 godine, zabilježeno je više od 2 miliona novih slučajeva raka dojke.

Redovnim pregledim koji uključuju samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena. Prepoznavši veličinu ovog javnozdravstvenog problema, a u skladu sa preporukama Međunarodne agencije za istraživanje raka i Vijeća Europe te uzimajući u obzir i rezultate provedbe istraživanja pojedinih zemalja Europske unije (Finske, Švedske ili Nizozemske i Republike Hrvatske) usvojeni su Nacionalni programi ranog otkrivanja raka dojke. U Kantonu Sarajevo Programom rada Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u više navrata provedeni su skrining testovi za rizične skupine u cilju ranog otkrivanje raka dojke (poslednji put 2023.god)

Ciljevi programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15-25%, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. Osnovna metoda je mamografija -rentgenski pregled dojki kojom se mogu otkriti promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda. Svake dvije godine u okviru programa skrininga na mamografski pregled pozivaju se žene u dobi 50-69 godina. Više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 96%.

Uvođenjem mamografskog pregleda vidi se povećanje udjela slučajeva raka dojke koji su otkriveni u ranom, lokaliziranom stadiju te smanjenje onih koji su otkriveni s regionalnim i udaljenim metastazama.

Šta je rak dojke?

Rak dojke je maligno oboljenje koje nastaje kada normalne ćelije žlijezda dojke promijene osobine i počnu nekontrolisano rasti, razmnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Tako izmijenjene ćelije mogu potom otići u limfne i/ili krvne žile i tako proširiti bolest na druge dijelove tijela.

Ko može dobiti rak dojke?

Od raka dojke najčešće obolijevaju žene starije od pedeset godina, ali u posljednje vrijeme obolijevaju i mlađe žene u četrdesetim, tridesetim i dvadesetim godinama. Muškarci takođe mogu dobiti rak dojke, ali mnogo rjeđe od žena. Jedan posto svih zabilježenih slučajeva raka dojke su muškarci.

Koji su uzroci i faktori rizika za rak dojke?

Uzrok raka dojke uglavnom je nepoznat. Mnoge epidemiološke studije pokazuju da postoji nekoliko poznatih faktora rizika koji su nesumnjivo povezani s nastankom raka dojke.

Najznačajniji faktori rizika koji povećavaju rizik od raka dojke su:

• Dob

• Prva menstruacija prije 12. godine života

• Menopauza nakon 50. godine života

• Nuliparitet (nerađanje) ili rađanje prvog dijeteta nakon 30 godina života

• Pojava raka dojke i/ili raka jajnika kod bliskih srodnika

• Prethodna bolest dojke

Povećan rizik od raka dojke povezan je s određenim životnim navikama i načinom života koji se smatra nezdravim:

• Nezdrava ishrana (visok udio masti u hrani)

• Gojaznost

• Povećana konzumacija alkohola

• Pušenje

• Izloženost radioaktivnom zračenju

Skrining za rano otkrivanje raka dojke?

Skriningom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su  žene u Kantonu Sarajevo u dobi od 50 do 69 godina. U okviru toga žene mogu svake dvije godine obaviti mamografski pregled dojki.

Šta je samopregled dojki?

Samopregled dojki je procedura koja omogućava ženi da pregleda svoje grudi. Najbolje je da žena obavi pregled sedmicu ili dvije nakon početka menstruacije, a ako žena više nema menstruaciju, najbolje je da odredi jedan dan u mjesecu kada će to uraditi.

Pri samopregledu posebnu pažnju treba obratiti na sliedeće znakove: uočenje kvržice pri palpaciji, zadebljanje u dojci, povećanje jedne dojke, bilo kakve promjene na koži bradavica i dojki, iscedak iz bradavice, bol u grudima.

Ako žena primijeti bilo koji od gore navedenih simptoma, mora se obratiti ljekaru.

Kada treba uraditi mamografiju?

Mamografija je rendgenski pregled dojke kojim se otkrivaju tumori i druge promjene na dojci koje su premale da bi se vidjele ili osjetile. Pokazalo se da mamografija otkriva promjene na dojci oko dvije godine ranije od kliničkog pregleda na osnovu pojave simptoma ili opipljive kvržice.

Kod žena s menstruacijom mamografija se radi u periodu od petog do desetog dana ciklusa, računajući od prvog dana posljednje menstruacije.

Iako je mamografija izuzetno vrijedan i nezamjenjiv pregled u otkrivanju i najmanjih karcinoma, treba naglasiti da mamografija ne može pokazati 15-20% karcinoma dojke, posebno kada su u pitanju dojke sa gustom žljezdanom strukturom.

Svaka žena treba da obavi prvi mamografski pregled dojki u dobi od 38 do 40 godina. Kod žena koje imaju rak dojke kod bliskih rođaka, preporučuje se da se sa redovnim mamografskim pregledima započne ranije.

Izvori: