Search
Close this search box.

Rak uterusa (materice)

Rak je bolest u kojoj ćelije u tijelu rastu bez kontrole. Rak se obično naziva prema dijelu tijela gdje počinje, čak i ako se kasnije proširi na druge dijelove tijela. Kada rak počinje u materici, naziva se rak materice. Materica je organ u obliku kruške u ženskoj zdjelici. Najčešći tip raka materice naziva se i rak endometrija jer se formira u sluznici materice, koja se naziva endometrij.

Sve žene su u opasnosti od raka materice sve dok imaju matericu, a rizik se povećava s godinama. Većina karcinoma materice javlja se u žena koje prolaze ili su prošle kroz menopauzu – doba života kada prestaju menstrualni ciklusi.

U Sjedinjenim  Američkim Državama, ovaj rak je 4. najčešći rak među ženama.

Simptomi

Rak materice može uzrokovati vaginalni iscjedak ili krvarenje koje nije u sklopu menstrualnog krvarenja. Krvarenje nikada nije normalno nakon prestanka menstruacije. Rak materice također može uzrokovati druge simptome, poput boli ili pritiska u zdjelici.

Ako imate krvarenje koje nije uobičajeno za vas, pogotovo ako ste u menopauzi, trebali biste odmah posjetiti svog ljekara. Ove stvari mogu biti uzrokovane nečim drugim, a ne rakom, ali jedini način da saznate je da posjetite svog lijekara.

Faktori rizika

Ne postoji način da sa sigurnošću znate hoćete li dobiti rak materice. Neke ga žene dobiju bez visokog rizika. Međutim, nekoliko faktora može povećati vjerojatnost da ćete dobiti rak materice:

  • ako imate više od 50 godina
  • pretilost
  • prehrana bogata mastima
  • porodična anamneza raka materice, jajnika ili dojke
  • koristite tamoxifen (koristi se za liječenje određenih vrsta raka dojke)
  • rana pojava prve menstruacije
  • nuliparitet
  • dijabetes
  • hipertenzija

Ako jedna ili više od ovih stvari vrijedi za vas, to ne znači da ćete dobiti rak materice. Ali trebali biste razgovarati sa svojim ljekarom kako biste vidjeli preporučuje li on ili ona češće preglede.

Ne postoje skrining testovi za rak materice kod žena koje nemaju nikakve znakove ili simptome. Skrining je kada se test koristi za traženje bolesti prije nego što se pojave simptomi. Dijagnostički testovi se koriste kada osoba ima simptome. Svrha dijagnostičkih testova je otkriti ili dijagnosticirati što uzrokuje simptome. Dijagnostički testovi također se mogu koristiti za provjeru osobe za koju se smatra da ima visok rizik od raka.

Dijagnostika

Ako imate simptome, vaš ljekar može napraviti biopsiju endometrija ili transvaginalni ultrazvuk. Ovi se testovi mogu koristiti za dijagnosticiranje ili isključivanje raka materice. Ovaj test možete obaviti u ordinaciji vašeg ljekara ili vas mogu uputiti drugom ljekaru. Ljekar može provesti dodatne pretrage ako biopsija endometrija ne pruži dovoljno informacija ili ako se simptomi nastave.

Liječenje

Ako vam ljekar kaže da imate rak materice uputit će vas ginekološkom onkologu-ljekaru koji je specijaliziran za liječenje ovakvih vrsta raka. Ovaj ljekar će raditi s vama na izradi plana liječenja. Rak materice uključuje dvije vrste raka: rak endometrija (češći) i sarkom materice (rijetko). Liječenje se često sastoji od histerektomije kojom se uklanja vaša materica. Rak materice liječi se na nekoliko načina. Ovisi o vrsti raka materice i koliko se daleko proširio. Tretmani uključuju operaciju, hemoterapiju i/ili zračenje.

Izvori: