Search
Close this search box.

Karcinom kože

Prema CDC od svih vrsta raka kože, melanom uzrokuje najviše smrti zbog svoje tendencije širenja na druge dijelove tijela, uključujući vitalne organe. Koža ima nekoliko slojeva, ali dva glavna sloja su epidermis (gornji ili vanjski sloj) i dermis (donji ili unutarnji sloj). Rak kože počinje u epidermisu. Melanociti: ćelije koje stvaraju melanin i nalaze se u donjem dijelu epidermisa. Melanin je pigment koji koži daje boju. Kada je koža izložena suncu, melanociti stvaraju više pigmenta i uzrokuju tamnjenje kože.

Bazalni i planocelularni karcinom dva su najčešća tipa raka kože. Počinju u bazalnom odnosno skvamoznom sloju kože.  Melanom, treći najčešći tip raka kože, počinje u melanocitima.  

Faktori rizika

  • Svjetlija boja kože
  • Koža koja peče, lahko pocrveni ili postaje bolna na suncu
  • Plave ili zelene oči
  • Plava ili crvena kosa
  • Određene vrste mladeža i veliki broj mladeža
  • Porodična historija raka kože
  • Starija životna dob
  • Izlaganje UV zrakama

Većina slučajeva raka kože uzrokovana je pretjeranim izlaganjem ultraljubičastim (UV) zrakama sunca, solarija ili svjetiljki za sunčanje. UV zrake mogu oštetiti ćelije kože. Kratkoročno, ovo oštećenje može uzrokovati opekotine od sunca. S vremenom se oštećenja sabiraju, što dovodi do promjena u teksturi kože, preranog starenja kože, a ponekad i raka kože. Bez obzira na to imate li bilo koji od gore navedenih faktora rizika, smanjenje izloženosti ultraljubičastim (UV) zrakama može pomoći u održavanju vaše kože zdravom i smanjiti šanse za dobivanje raka kože u budućnosti. Praksa zaštite od sunca kao svakodnevna navika pomoći će vam da izbjegnete opekotine i smanjite rizik od raka kože.

Promjena na koži je najčešći znak raka kože. To može biti nova izraslina, ranica koja ne zarasta ili promjena na mladežu. Ne izgledaju svi karcinomi kože jednako.

Konkretno za melanom, jednostavan način da zapamtite znakove upozorenja je da zapamtite A-B-C-D-E melanoma.

Slika1. Preuzeto sa: https://opcabolnica.ba/index.php/home/205-melanom

Razgovarajte sa svojim ljekarom ako primijetite promjene na koži kao što je nova izraslina, ranica koja ne zarasta, promjena na staroj izraslini ili bilo koje od A-B-C-D-E melanoma.

Radna skupina za preventivne usluge SAD-a (USPSTF) zaključila je da nema dovoljno dokaza koji bi preporučili za ili protiv rutinskog pregleda (liječnički pregled mladeža na području cijelog tijela) za rano otkrivanje raka kože. Ova preporuka je za ljude koji nemaju historiju raka kože i koji nemaju sumnjive mladeže ili druge mrlje.

U Kantonu Sarajevo Programom rada Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u više navrata provedeni su skrining testovi za rizične skupine u cilju ranog otkrivanje raka kože (poslednji put 2023.god). Redovita provjera madeža na koži pomoći će vam da otkrijete sve sumnjive promjene. Obavezno provjerite manje vidljiva područja kože poput tabana.

Zaštitite se boraveći u hladu, nosite zaštitnu odjeću te nanesite i ponovno nanesite kremu za sunčanje širokog spektra sa zaštitnim faktorom (SPF) od 15 ili više.

Izvor: