Search
Close this search box.

Svjetski dan planete Zemlje – 22. april „Investirajte u našu planetu“

Dan planete Zemlje se obilježava svake godine 22.aprila u cilju jačanja svijesti ljudi o važnosti očuvanja okoliša.

Ovaj dan je podsjetnik za svakog pojedinca da razmisli  o uticaju ljudske aktivnosti na planetu Zemlju. To je također dan kada slavimo našu prekrasnu planetu Zemlju i poduzimamo mjere za njeno očuvanje.

   U desetljećima od svog početka, Dan planete Zemlje postao je istinski globalni događaj koji se obilježava u više od 190 zemalja širom svijeta. Potrebno je staviti fokus na važnost obilježavanja Dana planete Zemlje, bilo da se radi o projektima čišćenja lokalnih zajednica pa do političkog aktivizma i javnih demonstracija.

   Ove godine cilj je da se ljudima skrene pažnja na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja. Fokus je na posljedicama klimatskih promjena, kao i na naporima koji se ulažu u cijelom svijetu u cilju ublažavanja istih.

Imajući u vidu utjecaj klimatskih promjene na društvo i okoliš, važno je preusmjeriti trenutne navike potrošnje i proizvodnje u svijetu.

Postoje procjene koje govore da takozvana „zelena rješenja“ mogu smanjiti negativni uticaj stakleničkih plinova za čak trećinu do 2023.godine i na taj način pridonijeti ispunjenju ciljeva Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

Čak i nekoliko malih promjena može napraviti veliki razliku, počnite već danas:

  • Kompostirajte svoje ostatke hrane!
  • Dajte sebi zadatak da godinu dana ne kupujete plastične boce!
  • Koristite cekere za višekratnu upotrebu!
  • Racionalno koristite vodu!
  • Zamijenite stare sijalice!
  • Koristite baterije koje se mogu ponovo napuniti!

Održivi razvoj, održivo poslovanje i održivi planet _ naša su jedina opcija!