Search
Close this search box.

Svjetska sedmica svjesnosti o smanjenom unosu soli

U mjesecu martu veći broj zemalja obilježava Svjetsku sedmicu svjesnosti o smanjenom unosu soli. Već dugo znamo da previše soli može štetiti našem zdravlju, što dovodi do većeg rizika za smrt uzrokovanu srčanim i moždanim udarom. Možda će vas iznenaditi ova činjenica ali previše soli može dovesti do mnogobrojnih štetnih efekata na naše zdravlje. Na primjer, visok unos soli uzrokuje gubitak kalcija iz kostiju što dovodi do gubitka koštane mase (osteoporoza). Takve kosti su krhkije i izložene povećanom riziku za prijelome. Konzumiranje previše soli povezano je sa bolestima bubrega, povišenim krvnim pritiskom, moždanim udarom, srčanim udarom, rakom želuca i gojaznošću, te može pogoršati simptome astme. Zbog svega navedenog, smanjenje unosa soli u organizam je globalno prihvaćena strategija za poboljšanje zdravlja cijele populacije.

Osim kontinuirane edukacije stanovništva o štetnosti prekomjernog unosa soli na zdravlje, strategije smanjenja unosa soli je neophodno usmjeriti posebno na prehrambenu industriju jer oko tri četvrtine soli koje se unese u organizam se već nalazi u upakovanoj i pripremljenoj hrani. Potrošači ne mogu ukloniti ovaj višak soli u već pripremljenoj hrani, čime pokušaji smanjenja unosi soli postaju teži jer je naša hrana već puna soli i prije njene kupovine ili pripreme. I zapamtite – SVA sol je sol (čak i otmjena morska, kamena i ružičasta sol).

Globalna pandemija COVID-19 promijenila je naše živote na mnogo načina, uključujući način na koji se hranimo. Ograničenja koja su uvedena kako bi se pomoglo u usporavanju širenja virusa značila su da smo umjesto druženja i jedenja u restoranima, više vremena provodili kod kuće. Povećanjem količine vremena provedenog kod kuće imali smo priliku da češće kuhamo kući, da usavršimo naše omiljene recepte ili čak postanemo kreativni u kuhinji sa novim receptima i okusima. Ovo je bila izvrsna prilika da ograničimo unos soli u naš organizam.

Sa prestankom restriktivnih mjera vezanih za prevenciju širenja COVID-19, vratili smo se uobičajenom brzom načinu života, čime smo u većem riziku za unos prekomjerne količine soli, jer se vraćamo brzoj hrani i hrani u restoranima, koja može sadržavati mnogo veće količine soli od preporučenog dnevnog unosa. Zbog toga, ove godine povodom obilježavanje Svjetske sedmice svjesnosti o smanjenom unosu soli dajemo praktične savjete na koji način možemo uticati na količinu soli koju unosimo u organizam putem hrane koju jedemo van kuće (brošura na kraju članka).

Kada pijemo kafu ili čaj van kuće, sami odlučujemo o količini šećera koju ćemo dodati. Konobar nikada ne bi dodao šećer u kafu ili čaj a da ga prije toga nismo zamolili. Zašto bi onda kuhar tokom pripreme naše hrane dodavao velike količine soli? Zato sami moramo odlučivati koliko će soli biti dodano u hranu koju konzumiramo van kuće. Ne ustručavajte se dati upute konobaru tokom naručivanja jela.

Vrijeme je da o navikama koje utiču na naše zdravlje odlučujemo sami!