Search
Close this search box.

Januar – Mjesec borbe protiv raka grlića materice

Rak grlića materice se razvija kod žena na cervixu, odnosno grliću materice. Gotovo svi slučajevi raka grlića materice (99%) povezani su s infekcijom visokorizičnim humanim papiloma virusom (HPV), izuzetno čestim virusom koji se prenosi seksualnim kontaktom. Iako se većina infekcija HPV-om spontano povlači i ne uzrokuje nikakve simptome, uporna, perzistentna, trajna infekcija kod žena može uzrokovati rak grlića materice.

Rak grlića materice je šesti najčešći rak kod žena u regionu istočnog Mediterana. U 2020. godini, procjenjuje se da je 89.800 žena oboljelo od raka grlića materice u ovoj regiji, a više od 47.500 žena je umrlo od ove bolesti.

U 2021. godini broj umrlih žena od raka grlića materice na području Kantona Sarajevo je bio 16.

Januar je Mjesec borbe protiv raka grlića materice. Ovo je savršena prilika da se podigne svijest o raku grlića materice i HPV vakcinaciji. Ove godine tema Mjeseca borbe protiv raka grlića materice je fokusirana na eliminaciju raka grlića materice u roku od nekoliko generacija.

Kada se dijagnosticira, rak grlića materice je vrsta raka koji se može najuspješnije liječiti, sve dok se rano otkrije i pravovremeno liječi. Rak dijagnosticiran u kasnim fazama također se može kontrolirati odgovarajućim liječenjem i palijativnom njegom. Sveobuhvatnim pristupom prevenciji, dijagnostici i liječenju, možemo eliminisati rak grlića materice kao javnozdravstveni problem u roku od nekoliko generacija.

Poruke za obilježavanje ovog Mjeseca su jasne:

  • Educiraj se. Informišite se o raku grlića materice i humanom papiloma virusu (HPV) koji ga uzrokuje. Educirajte i druge žene u svom životu.
  • Obavi skrining. Skrining pregled na rak grlića materice obično se prvi put obavlja u dobi od 30 godina i periodično se ponavlja.
  • Vakcinišite se. Vakcina protiv HPV se daje u 2 doze kojima bi trebalo vakcinisati djevojčice između 9 i 14 godina starosti, odnosno one dobne skupne određene na osnovu nacionalnog programa vakcinacije.

Mjesec borbe protiv raka grlića materice se obilježava u vrijeme kada se svijet nastavlja oporavljati od pandemije COVID-19, gdje i dalje postoje značajni poremećaji pružanju osnovnih zdravstvenih usluga. Cilj je da, tokom ovog mjeseca i kasnije, radimo zajedno na izgradnji zdravije zajednice, omogućavanjem pristupa HPV vakcinaciji, skriningu, liječenju prekancerozni lezija grlića materice i pravovremenom liječenju raka grlića materice do 2030. godine i eliminaciji raka grlića materice u roku od nekoliko generacija.

Iako je bolest koja se može spriječiti i izliječiti, rak grlića materice odgovoran je za veliki teret i patnju žena širom svijeta, posebno u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Da bi se podržalo pravo na zdravlje djevojki i žena, važno je da se rješavaju nejednakosti u pristupu visokokvalitetnim zdravstvenim uslugama.

Godine 2020. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je postavila cilj da eliminiše rak grlića materice kao globalni javnozdravstveni problem do 2120. godine. Da bi se postigao ovaj cilj, države članice SZO bi trebale nastojati da postignu sljedeće privremene ciljeve do 2030. godine:

  • Da je 90% djevojčica u potpunosti vakcinisano vakcinom protiv humanog papiloma virusa (HPV) do 15. godine života;
  • Da je 70% žena podvrgnuto skrining pregledu testovima visoke tačnosti do 35. godine i ponovo do 45. godine života;
  • Da se 90% žena sa prekancerom liječi, a 90% žena s invazivnim karcinomom dobije najkvalitetniju zdravstvenu skrb.

U 2022. godini započeta je vakcinacija HPV vakcinom na području Kantona Sarajevo. Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo donijelo je odluku o proširenju dobnih skupina za one koji mogu primiti ovu vakcinu u Kantonu Sarajevo za sve djevojčice i djevojke starosti od 11 do 26 godina. U 2022. godini nabavljeno je 1.700 doza ove vakcine. Vakcinacija se vrši na vakcinalnim punktovima JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo na tri lokacije u kantonu: OJ Dom zdravlja Centar, OJ Dom zdravlja Novi Grad i OJ Dom zdravlja Ilidža

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo u budžetu za 2023. godinu planira nabavku većeg broja ovih vakcina, što će omogućiti da one budu na raspolaganju i djevojčicama i dječacima svih dobnih skupina, a u skladu sa uputama proizvođača.

Vakcina protiv HPV je sigurna, efikasna i štiti od raka grlića materice. Educiraj se. Obavi skrining. Vakciniši se.

MOŽEMO ELIMINSATI #RAKGRLICAMATERICE

Izvor:

1.https://www.emro.who.int/fr/noncommunicable-diseases/campaigns/cervical-cancer-awareness-month.html

2.https://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novosti/ministar-vranic-hpv-vakcinacija-na-tri-lokacije-u