Search
Close this search box.

Svjetski dan diabetesa – 14. novembar

Svjetski dan diabetesa obilježava se 14. novembra svake godine na inicijativu Međunarodne diabetičke federacije (engl. International Diabetes Federation). Kampanja Svjetskog dana diabetesa u periodu 2021-2023. fokusira se na dostupnost zdravstvene zaštite za oboljele od diabetesa. Osobe koje boluju od diabetesa zahtijevaju kontinuiranu zaštitu i podršku kako bi upravljale svojim zdravstvenim stanjem i izbjegle komplikacije bolesti. Ove godine tema Svjetskog dan diabetesa je „Edukacijom za bolje sutra“. Međunarodna diabetička federacija ove godine nastavlja svoju višegodišnju kampanju sa sloganom „Ako ne sada, kada?“.

Diabetesje hronično metaboličko oboljenje koje karakterizira povećan nivo šećera u krvi koji dovodi do ozbiljnih oštećenja velikog broja organa. Diabetes oštećuje male krvne sudove bubrega, srca, očiju, nervnog sistema i kapilarne mreže na periferiji. Kardiovaskularne bolesti, srčani i moždani udar su dva do četiri puta češći kod osoba sa diabetesom.

Na području Kantona Sarajevo od diabetes mellitusa tip 1 i tip 2 u periodu od 2017-2021. godine umrla je 1971 osoba.

U svijetu od diabetesa prema podacima za 2021. godinu (IDF Diabetes Atlas 10th edition) boluje 537 miliona odraslih osoba u dobnoj skupini od 20 do 79 godina, a procjenjuje se da će taj broj do 2030. godine narasti na 643 miliona, a do 2045. godine na 784 miliona osoba. Diabetes u najvećoj mjeri pogađa ljude koji žive u zemljama sa niskim prihodom. U 2021. godini diabetes je bio odgovoran za 6,7 miliona smrti u svijetu što znači da 1 osoba umire od ove bolesti svakih 5 sekundi. Diabetes je uzrok troškova za liječenje u iznosu od 966 milijardi dolara što je za 316% povećanje u usporedbi sa troškovima od prije 15 godina. Liječenje pacijenta koji imaju diabetes tip 2 sa komplikacijama košta i do 3,5 puta više nego liječenje pacijenta koji nemaju komplikacije.

Faktori rizika

Faktori koji mogu povećati rizik za diabetes tip 2 uključuju:

  • Težina. Prekomjerna težina jedan je od glavnih rizika za diabetes tip 2. 
  • Raspodjela masnog tkiva. Ukoliko se masno tkivo u najvećoj mjeri nalazi u području stomaka (struka) postoji veći rizik za nastanak diabetesa tip 2.
  • Fizička neaktivnost. Što je osoba manje fizički aktivna to je rizik za nastanak diabetesa tip 2 veći. Fizička aktivnost pomaže u kontroli tjelesne težine, tokom fizičke aktivnosti koristi se glukoza kao energija i ujedno to čini ćelije osjetljivijim na inzulin.
  • Porodična historija. Rizik od nastanka diabetesa tip 2 se povećava ukoliko su srodnici imali ovu bolest.
  • Godine. Rizik od nastanka diabetesa tip 2 se povećava sa starenjem, posebno nakon 45. godine života. Razlog trebamo tražiti u činjenici da se sa starenjem smanjuje fizička aktivnost, gubi mišićna masa i dobiva na tjelesnoj težini.

Komplikacije:

Diabetes tip 2 u ranoj fazi nerijetko se zanemaruje jer je razvoj bolesti dug. No važno je znati da diabetes tip 2 utiče na srce, krvne sudove, nerve, bubrege i mnoge organe.

Dostupnost zdravstvene zaštite za oboljele od diabetesa i kontinuirana edukacija za zdravstvene profesionalce i oboljele je temelj za adekvatno upravljanje i kontrolu ove bolesti.

Odabir zdravog životnog stila može prevenirati diabetes tip 2 i to je značajno čak i ako imate porodičnu historiju ove bolesti. Ukoliko vam je već uspostavljena dijagnoza diabetesa tip 2, odabir zdravog životnog stila uz adekvatno liječenje može spriječiti komplikacije. Ukoliko imate prediabetes promjena vašeg životnog stila može usporiti i zaustaviti nastanak ove bolesti

Zdravi životni stil uključuje :

  • Hranite se zdravo. Birajte hranu sa nižim udjelom masnoće i sa manje kalorija. Izuzetno je značajno da konzumirate povrće naročito zeleno, žitarice sa cjelovitim zrnom i voće koje ne sadrži puno šećera.
  • Budite aktivni. Postavite sebi cilj da svakodnevno obavljate umjerene fizičke aktivnosti u trajanju od 30 do 60 minuta, a energične-jače fizičke aktivnosti u trajanju od 15 -30 minuta (ubrzana šetnja, vožnja biciklom i slično).
  • Smršajte. Svaki gubitak vaše tjelesne težine za 5 do 10 procenata može smanjiti rizik od diabetesa tip 2. Održavajte svoju tjelesnu težinu u granicama normalnih vrijednosti. Motivirajte sebe na stalnu kontrolu tjelesne težine, zdravu ishranu i kontinuiranu fizičku aktivnost. Na taj način vaše srce će biti zdravije, a ujedno ćete imati više životne energije i samopouzdanja. 
  • Izbjegavajte dugotrajno sjedenje. Dugotrajno sjedenje može povećati rizik za diabetes tip 2. Pokušajte da ne sjedite mirno duže od 30 minuta, ustanite i krećite se najmanje nekoliko minuta.