Search
Close this search box.

U Kantonu Sarajevo puštena u rad nova automatska mjerna stanica za mjerenje kvaliteta zraka, lokacija – Vogošća”

Kanton Sarajevo u rad pustio još jednu automatsku mjernu stanicu: Po prvi put građani Vogošće mogu pratiti stanje kvaliteta zraka

Kantonalna mreža stanica za monitoring kvaliteta zraka bogatija je za novu modernu automatsku stanicu postavljenu u Vogošći.

Stanica je postavljena u neposrednoj blizini Srednjoškolskog centra Vogošća, a taj lokalitet je određen na osnovu prethodnih indikatorskih mjerenja i Studije uspostave automatskih stanica za monitoring kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo. Mjerenja su počela prije tri dana, a vrijednosti kvaliteta zraka za ovu stanicu se mogu pratiti na stranici Federalnog hidrometerološkog zavoda.

Kako je istakao resorni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, ovo je prvi put da je  građanima Vogošće omogućeno kontinuirano praćenje  kvaliteta zraka putem automatske stanice, a čije puštanje u rad predstavlja realizaciju još jednog od ciljeva Kantonalnog plana zaštite okoliša.

Namjena je, kako je naveo, da se osigura kontinuirano mjerenje  parametara sumpordioksida, azotnih oksida, frakcija PM čestica (PM2,5; 10), koji su u sastavu obaveznog zakonskog monitoringa kvaliteta zraka, kao i meteoroloških parametara, odnosno smjera i brzine vjetra, vlažnosti, temperature, pritiska i sunčevog zračenja.

Analizator koji prati koncentraciju PM10 čestica istovremeno prati i frakcije PM4; PM2,5; PM1, kao i totalne suspendovane čestice, što predstavlja daljnje unapređenje postojećeg monitoringa, ali i bolji alat procjene uticaja zagađenja zraka na ljudsko zdravlje.

Stanica je također opremljena kalibracionom jedinicom s kalibracionim gasom za redovnu provjeru rada analizatora, što je zajedničko za sve stanice u Kantonu Sarajevo.

“Riječ je o savremenoj stanici opremljenoj svim potrebnim analizatorima kojima se garantuje pouzdano, kvalitetno i pravovremeno mjerenje, kao i informisanje građana o kvalitetu zraka. Kanton Sarajevo sada ima najveću lokalnu mrežu u Bosni i Hercegovini, sa ukupno šest postavljenih automatskih mjernih stanica. Rezultati monitoringa zraka putem mjernih stanica svakako su značajni i za poduzimanje preventivnih mjera, bilo da se radi o dugoročnim, razvojnim i sanacionim mjerama ili interventnih mjera tokom zimskog perioda, kada se pojavljuju epizode prekomjerne zagađenosti zraka”, naglasio je ministar Hadžiahmetović.

Dodao je da je u pripremi izrada nove web stranice kvalitetzraka.ba, tako da građani trenutno mogu pratiti vrijednosti kvaliteta zraka za ovu stanicu na stranici Federalnog hidrometerološkog zavoda.

Potrebna sredstva za nabavku ove stanice, u iznosu od oko 200.000 KM, osiguralo je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.