Search
Close this search box.

Karcinom grlića materice i HPV vakcina

Karcinom grlića materice je drugi najčešći karcinom među ženama u svijetu.

U Kantonu Sarajevo, među deset vodećih registriranih oboljenja tokom 2020. godine maligne neoplazme C00-C96 u 2020. godini bile su na devetom mjestu. Ukupna stopa oboljevanja od karcinoma grlića (prevalence)  prema zadnjim podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo iznosi 31 na 100.000 stanovnika.

Danas je poznat uzročnik koji izaziva karcinom grlića materice, a to je najčešće infekcija humanim papilloma virusom (HPV). Ovaj uzročnik je prisutan kod svih žena kojima je karcinom grlića materice dijagnosticiran. Humani papiloma virusi – HPV su velika grupa virusa sa preko 100 različitih tipova. Humani papilomavirus (HPV) nalazi se među najčešćim spolno prenosivim bolestima, sa globalnom prevalencom od 11 do 12%. HPV infekcije direktno su povezane sa karcinomom grlića materice.

Vakcinacija protiv HPV infekcije je važna, jer se na ovaj način skoro sasvim sprječava nastanak karcinoma grlića materice i kondiloma, a vakcinacija u velikoj mjeri štiti i od karcinoma vulve, vagine, penisa i anusa.

Od 2006. godine odobrena je primjena HPV vakcina u preko 160 zemalja i uvedena je u nacionalne programe imunizacije u najmanje 40 zemalja.

U narednom period, naši primarni ciljevi su:

Primarni ciljevi:

  • Podizanje svijesti o prisustvu HPV infekcije
  • Provoditi kontinuiranu edukaciju roditelja i djece o HPV vakcini kao i osiguravanju prava na besplatno i dobrovoljno vakcinisanje.
  • Uvođenje HPV vakcinacije za djecu školskoga uzrast u program vakcinacije i obezbjeđivanje dostupnosti vakcinacije u Kantonu Sarajevo i za ostale starosne grupe
  • Stvaranje navika za vršenjem redovnih godišnjih ginekoloških pregleda.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je za 2022. godini planiralo pokrenuti Program vakcinacije protiv HPV za 1000 djece starosti 11-12  godina. Ovo je u skladu sa Programom HPV vakcinacije u Kantonu Sarajevo koji je razvijen u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i Zavodom za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo.

Na ovaj način doprinosimo ostvarivanju prava na tjelesnu autonomiju i ciljeva Strategije za ubrzanje eliminacije raka grlića maternice (SZO).

U prvom polugodištu 2022. godine će biti provedena nabavka vakcina.