Search
Close this search box.

U Kantonu Sarajevo zabilježeno značajno poboljšanje kvaliteta zraka

Na prijedlog Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović dao je danas saglasnost za ukidanje epizode “Upozorenje”, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, a koja je proglašena u subotu, 15. januara.

Iako su prethodnog dana izmjerene vrijednosti bile preko dozvoljenih granica, u noćnim satima i tokom današnjeg dana zbog izmijenjenih meteoroloških prilika došlo je do pročišćavanja sarajevske kotline, tako da je zabilježeno značajno poboljšanje kvaliteta zraka.

Imajući u vidu sinoptičku prognozu Federalnog hidrometeorološkog zavoda po kojoj se tokom sutrašnjeg dana očekuje stabilna vremenska situacija, bez padavina i sa vjetrom slabog intenziteta, te temperaturna inverzija u noći na srijedu 18. januara i četvrtak, 19. januara, odlučeno je da na snazi ostaje epizoda “Pripravnost” u svim zonama na području Kantona Sarajevo.

U četvrtak se očekuju padavine, kiša koja će postupno prelaziti u susnježicu i snijeg, kao i u petak, kada će se ponovo razmotriti stanje kvaliteta zraka i odlučivati o daljnim aktivnostima. Svi podaci o kvaliteti zraka se kontinuirano mogu pratiti na stranici www.kvalitetzraka.bahttps://zzjzks.ba/kvaliteta_zraka/.