Search
Close this search box.

Zbog poboljšanja kvaliteta zraka, Stručno tijelo ukinulo epizodu „Pripravnost“ u Kantonu Sarajevo

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, ukinulo je danas epizodu “Pripravnost” u zonama A,B,C,D Kantona Sarajevo.

Razlog ovakvoj odluci je što su u narednim danima prognozirani nestabilni vremenski uslovi, te značajan pad koncentracija zagađujućih materija u zraku, zbog čega se očekuje znatno čistiji zrak u odnosu na prethodne dane.

Tako noćas od ponoći pa jutros do 08:00 sati mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo na automatskim stanicama Vijećnica, Otoka, Ilidža, Hadžići nisu zabilježena prekoračenje graničnih vrijednosti za PM10 čestične tvari u zraku od 50 µg/m³. Samo je na mjernoj stanici u Ilijašu izmjereno 69 µg/m³.

Od ostalih prekoračenja, osim prekoračenja dnevne granične za vodik sulfid na Ilidži, nije zabilježen prelazak graničnih vrijednosti.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, tokom noći i današnjeg dana se očekuje umjeren do jak južni vjetar koji bi trebao potpuno očistiti sarajevsku i ilijašku kotlinu.

Nije predviđena ni pojava temperaturne inverzije u narednim danima, dok je za drugi dio dana najavljen početak padavina.

U skladu sa najavljenim vremenskim uslovima, očekuje se i dodatni pad koncentracije zagađujućih materija.

Stručno tijelo nastavlja sa kontinuiranim praćenjem vrijednosti i meteoroloških uslova, te će i u narednom periodu davati preporuke stanovništvu i sugerisati pravnim licima postupanje prema Planu interventnih mjera.

Služba za protokol i press KS