Search
Close this search box.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine posjetio Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine mr sci dr med Siniša Skočibušić je posjetio Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u sklopu redovne koordinacije zavoda za javno zdravstvo u Federaciji Bosne i Hercegovine, posebno u uslovima pandemije COVID-19. Organizovanje zdravstvenog sistema za COVID-19 odgovor je uz sve prepreke i specifične okolnosti svojevrstan izazov za donosioce odluka, za rukovodstva zdravstvenih ustanova, za zdravstvene radnike koji neposredno pružaju zdravstvene usluge, a naročito za kadar u zavodima za javno zdravstvo.

Nakon što su obišli Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo te mr sci dr med Siniša Skočibušić neposredno vidio proces rada u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, direktori ove dvije institucije su nastavili razgovor o unapređenju i poboljšanju javnoga zdravlja, posebno kroz unapređenje provođenja procesa vakcinacija protiv COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine. Direktorica Prof dr Aida Pilav je navela podatak da je prema posljednjim raspoloživim podacima sa početka novembra 2021. godine u Kantonu Sarajevo obuhvat sa obje doze vakcina za odraslo stanovništvo preko 18 godina 49%, a kontinuirano se radi na povećanju obuhvata vakcinacijom. Kantonalno ministarstvo zdravstva koordinira aktivnosti procesa vakcinacije sa Domom zdravlja Kantona Sarajevo i Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo sa tendencijom jačanja aktivnosti u narednom periodu, upravo zbog dolaska zimske sezone i očekivanja povećanja broja novozaraženih.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine provodi i koordinira kompletnu logistiku vakcina protiv COVID-19 i ubrzano radi na unapređenju hladnoga lanca, a kroz projekte EU i uz podršku UN agencija, te daje punu podršku jačanju hladnoga lanca u svim kantonima i zavodima za javno zdravstvo kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.