Search
Close this search box.

Europska sedmica borbe protiv raka grlića materice 18.01.2021.-24.01.2021. godine

Europska sedmica borbe protiv raka grlića materice

Procjenjuje se da više od 311.000 žena umire od raka grlića materice svake godine, te da se 91% ovih smrtnih slučajeva desi u dijelovima svijeta sa niskim i srednjim prihodima. Demografski promjene, starenje populacije i nedostatak preventivnih aktivnosti upućuju da će se broj smrtnih slučajeva od ovog oboljenja godišnje popeti na 460.000 do 2040. godine.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, broj prijavljenih slučajeva oboljelih žena od raka grlića materice u zadnjih 5 godina u Kantonu Sarajevo je bio 458 (Tabela 1.), dok je broj umrlih žena u istom periodu od raka grlića materice bio 97 (Tabela 2.).

Tabela 1. Broj prijavljenih slučajeva oboljelih od raka grlića materice

Ukupan broj prijavljenih slučajeva raka grlića materice                                                za period 2015-2019. godina u Kantonu Sarajevo
Godina2015.2016.2017.2018.2019.
Ukupan broj77897584133

Tabela 2. Mortalitet od karcinoma grlića materice na 100.000 stanovnika Kantona Sarajevo, period 2015 – 2019. godina

GodinaBroj umrlihBroj umrlih na 100.000 stanovnika
2015.245,4%000
2016.204,8%000
2017.215,0%000
2018.163,8%000
2019.163,8%000

*Izvor: Federalni zavod za statistiku

Grafikon 1. Trend kretanja stope mortaliteta od karcinoma grlića materice na 100.000 stanovnika Kantona Sarajevo, period 2015 – 2019. godina

U maju 2018. generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) najavio je globalni poziv na akciju u cilju zaustavljanja raka grlića materice, i pozvao sve zemlje članice da se ujedine iza ovog zajedničkog cilja.

Skrining programi dramatično su smanjili stope raka grlića materice u zemljama sa visokim  primanjima. Tako je u Sjedinjenim Američkim Državama smrtnost smanjena za 80% za 50 godina zahvaljujući pregledu po Papanicolaou-a (PAPA test), liječenjem potvrđenih predkanceroznih promjena grlića materice te vakcinacijom protiv humanog papiloma virusa (HPV).

U januaru se obilježava Europska sedmica borbe protiv raka grlića materice i savršena je prilika za podizanje svijesti o raku grlića materice i vakcinaciji protiv humanog papiloma virusa (HPV) koja može pomoći u prevenciji određenih vrsta karcinoma. HPV infekcija može uzrokovati više različitih karcinoma pored raka grlića materice. HPV također uzrokuje rak vagine i vulve kod žena; rak penisa kod muškaraca; kao i rak anusa i zadnjeg dijela grla (orofarinksa). Iako postoji skrining pregled za rak grlića materice (PAPA test), ne postoje rutinski skrining testovi za druge već navedene vrste karcinoma povezanih s HPV-om, pa se oni često ne otkrivaju dok ne izazovu ozbiljne zdravstvene probleme. Vakcinacija protiv HPV-a može spriječiti da se više od 90% karcinoma uzrokovanih HPV-om ne razvije!

Prevencija i kontrola raka grlića materice zahtijeva sveobuhvatan pristup!

Globalna strategija za zaustavljanje raka grlića materice kao javnozdravstvenog problema koju je SZO usvojila 2020. godine, preporučuje sveobuhvatan pristup prevenciji i kontroli raka grlića materice. Preporučeni skup akcija uključuje intervencije tokom čitavog života.

Tabela 3. Intervencije protiv raka grlića materice tokom cijelog života

Primarna prevencijaSekundarna prevencijaTercijarna prevencija
Djevojčice 9-14 godina starosti HPV vakcinacija   Djevojčice i dječaci, prema prigodnom uzrastu Zdravstveni odgoj i upozorenje o štetnosti duhanaSeksualna edukacija dizajnirana na bazi uzrasta i kulturoloških okolnostiPromocija upotrebe kondoma i podjela za one koji su seksualno aktivniCirkumcizija muškaraca      Žene starosti 30 godina i više Skrining test koji je učinkovitiji ili barem jednak učinkovit kao trenutni HPV testBrzi tretman, ili što je moguće brže tretiranje na predkancerozne promjene na grliću materice      Sve žene po potrebi Tretman invazivnog raka grlića materice u bilo kojoj životnoj dobiOperacijaRadioterapijaHemoterapijaPalijativna njega

Prevencija i kontrola raka grlića materice trebala bi biti multidisciplinarna, uključujući sektore obrazovanja, socijalne brige, te zdravstva odnosno vakcinacije, skrininga, liječenja i palijativne njege.

Primarna prevencija započinje vakcinacijom djevojčica protiv HPV-a u dobi od 9 do 14 godina, prije nego što postanu seksualno aktivne.

Žene koje su seksualno aktivne trebaju biti pregledane na abnormalne promjene grlića materice i predkancerogene lezije, počevši od 30. godine starosti. Skrining za seksualno aktivne žene koje žive sa HIV-om trebao bi započeti u ranijoj dobi, odmah nakon što se pozitivno testirane na HIV.

Ako je potrebno liječenje predkanceroznih promjena radi odstranjivanja abnormalnih ćelija ili promjena, preporučuje se krioterapija ili termička ablacija koja uništava abnormalno tkivo na grliću materice.

Ako su prisutni znakovi raka grlića materice, mogućnosti liječenja invazivnog karcinoma uključuju operaciju, radioterapiju i hemoterapiju, a pacijentice treba uputiti na odgovarajući nivo zdravstvenog sistema.

U sklopu obilježavanje Europske sedmice borbe protiv raka grlića materice, J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će u suradnji sa UMDB – Institut za Majku i Dijete održati interaktivnu radionicu na kojoj će biti održano edukativno predavanje na temu Rak grlića materice – Prevencija i rana intervencija. Predavanje će se moći pratiti na live stream-u na oficijelnoj Facebook stranici UMDB – Institut za Majku i Dijete u petak, 22.01.2021. godine, sa početkom u 11h.

Ne smijemo dozvoliti da i jedna žena umre od raka grlića materice. Imamo sve uslove i načine da to spriječimo. Teret prevencije i kontrole karcinoma grlića materice ne smije da pada samo na žene, pogotovo na one koje nemaju lagan pristup zdravstvenim uslugama, to je odgovornost cijele države i društva.

Preuzmite letak