Search
Close this search box.

Posjeta delegacija WHO i UN Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo

U Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u utorak 06.10.2020. godine u radno-stručni posjet došli su rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija (UN) za Bosnu i Hercegovinu (BiH), dr. Ingrid Macdonald, i predstavnici ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Bosnu i Hercegovine na čelu sa dr. Viktorom Olsavszky-em, šefom ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Bosni i Hercegovini (BiH), dr. Mirza Palo i međunarodni epidemiolog Dr. Keilla Milby.

Sastanku su ispred Zavoda prisustvovali, Prof. dr.med.sci. Aida Pilav, direktor Zavoda; dr. Prim.dr.sci. Aida Pitić, rukovodilac RJ za epidemiologiju; dr. Anes Jogunčić i Denis Đurović, dipl.sanit.ing.

Povod posjete bio je upoznavanje dr. Macdonald sa metodologijom rada epidemiologa J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u vrijeme pandemije i procjene budućih potreba za kadrom i opremom, kako bi se dalje unaprijedio proces pračenja kontakata i nadzora nad oboljelim na području Kantona Sarajevo. Poseban naglasak je dat sistemu pračenja kontakata.

Dr. Milby će u narednom periodu sarađivati sa Radnom jedinom za epidemiologiju u izradi sistema za praćenje kontakata i unapređenju sistema rada.