Search
Close this search box.

Podržat ćemo sve prijedloge za unapređenje rada Zavoda za javno zdravstvo KS

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik održao je danas sastanak s doktoricama i epidemiolozima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, na kojem je poručio kako će sve njihove prijedloge za nabavku neophodne opreme, a koja im je potrebna za unapređenje njihovog rada podržati. Sastanku su prisustvovale profesorica doktorica Aida Pilav, direktorica Zavoda, zatim primarijus dr Amra Junuzović-Kljajić i doktorice specijalisti epidemiologije Snježana Bursać–Aranđelović i Alma Bungur.

“Vi radite odgovoran posao i zaista želim da čujem sve vaše sugestije, kako bismo vam pomogli”, istakao je predsjedavajući Čelik.

Ovom prilikom, doktorica Kljajić je istakla kako su epidemiolozi uradili odličan posao, jer borba s novim virusom nije nimalo jednostavna, posebno kada je riječ o lokalnoj transmisiji.

Posmatrajući ukupnu situaciju od 31. januara do 22. aprila 2020. godine u KS-u je ukupno testirano 2.956 osoba. Od toga su pozitivne bile 130 osobe, 24 osobe su potpuno izliječene, a bilo je šest smrtnih ishoda. Svi učesnici sastanka su se složili kako sa ovakvim podacima možemo biti zadovoljni jer smo, kako se to epidemiološki kaže, uspjeli prekinuti lanac virusa.

Već su se počeli pratiti za struku važni podaci, a to je odnos broja oporavljenih naspram broja oboljelih osoba. Do sada, na jednog pozitivnog, imamo 0,3 oporavljenih pacijenata, što govori o dobroj kontroli epidemije koronavirusa.

Tokom sastanka, najavljeno je da počinje testiranje po trećoj liniji prioriteta, prema preporukama WHO, a to je testiranje PCR metodom asimptomatskih zdravstvenih radnika i njegovatelja u domovima za stara i iznemogla lica. Federalni štab civilne zaštite za danas je najavio ublažavanje mjera, u čijoj pripremi Kanton Sarajevo aktivno učestvuje, a tiču se onih koji se odnose na kretanje osoba starijih od 65 godina i mlađih od 18 godina.

Bez obzira na ublažavanje određenih mjera i dalje će se nastaviti sa testiranjem u zdravstvenim ustanovama, staračkim domovima i osoba koje se trenutno nalaze u samoizolaciji.

Na kraju sastanka je navedeno kako je nemoguće precizno procijeniti kada će biti moguće potpuno vraćanje u stanje prije proglašenja nesreće izazvane koronavirus.

Preuzeto od Vlade Kantona Sarajevo