Prevencija i suzbijanje infekcije u domaćinstvu sa sumnjivim ili potvrđenim COVID-19 slučajem

Dokument izrađen na osnovu smjernica koje je dao ECDC.
Datum: 30. mart 2020. godine

Cilj dokumenta:

Ovaj dokument pruža smjernice o mjerama za sprečavanje i kontrolu infekcije za osobe za koje se sumnja ili su potvrđeni slučajevi infekcije sa koronavirusom (COVID-19) koja ima blage simptome koji ne zahtijevaju hospitalizaciju, već se samoizoliranje provodi kod kuće.

Uvod

Od 30. marta 2020. u više od 150 zemalja širom svijeta prijavljeno je više od 700 000 slučajeva COVID-19. Broj prijavljenih slučajeva COVID-19 brzo se povećava u svim zemljama EU / EGP-u i Velikoj Britaniji. Klinička prezentacija među prijavljenim slučajevima COVID-19 razlikuje se u ozbiljnosti od asimptomatske, subkliničke infekcije, blaga bolest do teške ili smrtonostne bolesti; a kliničko pogoršavanje može se dogoditi brzo, često tokom druge sedmice bolest [1].

Samoizolacija

Sumnjivi ili potvrđeni bolesnici s COVID-19 sa blagom kliničkom simptomatologijom (uglavnom groznicom, kašljem, glavoboljom i malaksalošću) neće zahtijevati hospitalizaciju i mogu se sigurno tretirati kod kuće. Većina njih će se spontano oporaviti bez komplikacija. Kako se klinički znakovi i simptomi mogu pogoršati s progresivnom dispnejom zbog bolesti donjih dišnih putova, većinom u drugoj sedmici bolesti, bolesnicima koji se liječe kod kuće treba pružiti upute ako primjete poteškoće s disanjem. Samoizolacija i kućna njega također se mogu uzeti u obzir za simptomatske bolesnike koji više ne zahtijevaju hospitalizaciju, ili u slučaju informiranog odbijanja hospitalizacije [1].

Prevencija i suzbijanje infekcije za sumnjive ili potvrđene slučajeve COVID-19, samoizolacija kod kuće

Opće mjere sprečavanja i suzbijanja infekcije u kućnim uslovima

 • Ograničite broj osoba koje se brinu o sumnjivom ili potvrđenom pacijentu COVID-19. Bolje je da samo jedna osoba bude  kao njegovatelj. Ta osoba treba biti zdrava i bez komorbiditeta kao visoki krvni pritisak, dijabetes, respiratorni ili srčani problemi. Osobe u domaćinstvu koje pripadaju rizičnim grupama (npr. starije osobe, imunokompromitirani ljudi ili osobe s postojećim hroničnim oboljenjima) trebaju izbjegavati kontakt s pacijentom i s predmetima s kojima je pacijent došao u kontakt. Pristup zajedničkim prostorijama trebalo bi ograničiti  koliko god je to moguće, te se mora provoditi stroga higijena ruku.
 • Stavite pacijenta u dobro prozračenu jednokrevetnu sobu (tj. Redovito otvarajte prozor).
 • Pacijent treba koristiti odvojeni toalet, ako je moguće, od ostatka kućanstva.
 • Izbjegavajte dijeljenje predmeta s pacijentom (na primjer, pribor za jelo, ručnici itd.).
 • Svi zajednički prostori trebaju biti dobro prozračeni; površine koje se često dodiruju (npr. kvake za vrata, prekidači za svjetlo) trebaju često se čistiti neutralnim deterdžentima.
 • Česta higijena ruku, posebno nakon kontakta s pacijentom ili bilo kojom površinom koju je dodirnuo pacijent, posebno prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon upotrebe toaleta.
 • Toalet, lavabo u kupaonici itd. treba svakodnevno čistiti, izbjegavajući prskanje. Površine i objekti trebaju biti dezinfiirani se običnim izbjeljivačem u domaćinstvu, u razrjeđivanju koje odgovara 0,05–0,1% natrijevog hipoklorita (20 ml izbjeljivača za kućanstvo treba razrijediti u 1 litri vode). Ovu otopinu treba odmah upotrijebiti i pripremiti novu svaki put kad je potrebno.
 • Čistite redovno sobu gdje je oboljeli (Svakodnevno); koristite jednokratnu opremu za čišćenje (npr. maramice za jednokratnu upotrebu). Ako oprema za čišćenje za jednokratnu upotrebu nije dostupna, materijal za čišćenje (krpa, spužva itd.) treba staviti u dezinfekcijsku otopinu od 0,05% –0,1% natrijevog hipoklorita, pripremljenog kako je gore opisano.
 • Osoba zadužena za čišćenje trebala bi nositi rukavice za jednokratnu upotrebu i hiruršku masku. Pacijenti sa blagim simptomima mogu sami očistiti sobu .
 • Posteljina, ručnici, odjeća za spavanje i drugi tekstil koji pacijent koristi moraju biti pohranjeni u posebne vreće u sobi u kojoj boravi dok se ne opere deterdžentom za pranje rublja na 90 ° C (ciklus tople vode). Ako se neki dio odjeće ne može prati u vrućoj vodi, izbjeljivač ili drugi proizvodi za dezinfekijciju tekstila se trebaju koristiti.
 • Pacijent bi trebao imati vreću za otpad u svojoj sobi za korištene maramice, maske za lice i drugi otpad. Ista vreća se baca u kontejnere za nesotritrani otpad. Ukoliko postoji mogućnost istu dezinfikovati izvana.
 • U kuću ne smiju biti primljeni posjetitelji dok se pacijent u potpunosti ne oporavi.
 • Ako u kućanstvu ima više pacijenata s sumnjom ili potvrdom COVID-19, svi pacijenti mogu biti izolirani u istu sobu.

Mjere prevencije i suzbijanja infekcije koje primjenjuje pacijent kako bi se spriječilo širenje infekcije (u kućnim uslovima)

 • Izbjegavajte fizički kontakt (npr. Zagrljaje, rukovanje itd.) S članovima obitelji.
 • Izbjegavajte što više boravke u zajedničkim prostorima i boravite u jednoj, dobro prozračenoj sobi.
 • Nosite masku za lice koja pokriva nos i usta što je više moguće, posebno kad ste u zajedničkim djeljenjim prostorijama. Masku za lice treba često mijenjati; uvijek promijenite masku kad postane zaprljana ili vlažna.
 • Kada se skida maska ​​za lice, uklonite je dodirivanjem samo elastičnih traka ili vezica; a prednji i unutrašnji slojevi se nikada ne smiju dirati. Ruke treba oprati / očistiti odmah ( temeljito) nakon uklanjanje maske za lice.
 • Kada ne nosite masku za lice, nos i usta treba prekriti papirnatom maramicom prilikom kihanja ili kašlja. Veći broj papirnih maramica treba biti pri ruci i spremne za upotrebu. Papirne maramice treba baciti odmah nakon upotrebe, a ruke treba odmah oprati/očistiti koristeći ispravan postupak: topla voda i sapun, te dezinfekcija alkoholnim sredstvom.
 • Često očistite ruke sredstvom na bazi alkohola ili ih operite sapunom i vodom te posušite ruke ubrusima za jednokratnu upotrebu. Ako ručnici za jednokratnu upotrebu nisu dostupni, potrebno je da pacijent ima odvojene ručnike od ručnika koje koristi ostatak kućanstva; ručnike treba redovito mijenjati i prati prema uputama gore.
 • Koristite zaseban pribor za jelo. Oni bi trebali biti pažljivo očišćeni nakon svake upotrebe.

Mjere za suzbijanje i suzbijanje infekcije koje primjenjuje njegovatelj pacijenta kako bi se spriječio prijenos infekcije

 • Izbjegavajte bliski kontakt s pacijentom što je više moguće i držite se udaljenosti od najmanje 1 metar.
 • Često perite ruke, posebno nakon kontakta s pacijentom i bilo kojim predmetom koji je koristio pacijent (npr. Pribor za jelo, posteljina, toalet, itd.). Voda i sapun učinkoviti su za pranje ruku, može se koristiti i alkoholna otopina za dezinfekciju ruku.
 • Koristite ručnike za jednokratnu upotrebu da biste osušili ruke kad god su dostupni. Ako nisu dostupni, često mijenjajte ručnike i perite ih deterdžentom u ciklusu tople vode (90 ° C). Ako se predmet ne može prati u vrućem ciklusu vode, upotrebljavajte izbjeljivač ili druge proizvode za dekontaminaciju tekstila.
 • Nosite masku za lice kad se nalazite u istoj sobi s pacijentom, ili općenito u bliskom kontaktu s pacijentom. Masku treba mijenjati nakon svake upotrebe; ako to nije moguće, treba je promijeniti kad postane zaprljava ili vlažna.
 • Kada se skine maska ​​za lice, uklonite je dodirivanjem samo elastičnih traka ili vezica; prednji i unutrašnji slojevi se nikada ne smiju dirati. Ruke treba oprati / očistiti odmah (i temeljito) nakon uklanjanja maske za lice.
 • Nosite rukavice kada pružate njegu pacijentu ili kada dođete u kontakt s tjelesnim izlučevinama oboljelog (npr. Sekret iz nosa, izmet, mokraća i dr.). Rukavice treba mijenjati svaki put kada se nose ili kada su zaprljane, ili ako je došlo do pucanja. Ruke treba oprati / očistiti odmah nakon uklanjanja rukavica.
 • Negovatelji trebaju u karantenu 14 dana nakon oporavka pacijenta i vršiti samopraćenje pojave simptoma COVID-19 (npr. vrućica, kašalj).

Postupak sa kućnim otpadom

 • Posebnu vreću za otpad treba smjestiti u bolesnikovu sobu.
 • Papirne maramice i maske za lice koje pacijent koristi treba odmah smjestiti u vrećicu za otpad u bolesničkoj sobi.
 • Rukavice i maske za lice koje koriste skrbnik i sredstvo za čišćenje treba odmah baciti u drugu vreću za otpad, koja je smještena blizu vrata bolesničke sobe, u koju se otpad baca prilikom izlaska iz sobe.
 • Vreće za otpad trebaju biti zatvorene prije nego što se izvade iz bolesničke sobe i često se moraju mjenjati, nikad ih ne bi trebalo prazniti u drugu vreću.
 • Te vreće za otpad mogu se sakupljati zajedno i smjestiti u čistu veću kesu za otpad; te se kao takve bacaju u kontejnere za nesortirani otpad. Nema posebnih aktivnosti prikupljanja ili drugih metoda zbrinjavanja
 • Nakon rukovanja vrećama s otpadom treba provoditi strogu higijenu ruku: koristiti vodu i sapun i dezinficirati ruke sredstvom na bazi alkohola

Reference

 1. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Koronavirusna bolest 2019. (COVID-19) pandemija: pojačani prijenos u EU / EEA i Velikoj Britaniji – sedmo ažuriranje 2020. Stockholm: ECDC; 2020. Dostupno na: https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/RRA-seventh-update-Izbijanja-of-korona-bolesti COVID-19.pdf,
 2. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). COVID-19 [internet]. Stockholm: ECDC; 2020 [citirano 2020. 27. ožujka]. Dostupno na: https://www.ecdc.europa.eu/hr/novel-coronavirus-china ,
 3. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Korovirusna bolest (COVID-19) epidemija 2020. [internet]. Ženeva: TKO; 2020. [citirano 2020. 27. ožujka]. Dostupno od:https://www.who.int/emergencies/diseases/novel- koronavirus-2019 .