Search
Close this search box.

Krizni štab KS: Posebne mjere predostrožnosti za djecu i starije osobe

Kako je danas istaknuto na sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, epidemiološka situacija u Kantonu  Sarajevo je stabilna, bez potvrđenih slučajeva prisustva korona virusa.

Na terenu se i dalje poduzimaju mjere  pojačanog epidemiološkog nadzora u skladu sa informacijama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Kantonalnog Ministarstva zdravstva s ciljem ranog otkrivanja potencijalnih slučajeva pojave virusa , njihove izloacije, liječenja i sprečavanja širenja.

Osnovnim i srednjim školama je preporučeno da ekskurzije i školska putovanja ne organiziraju u zemljama i područjima gdje su evidentirani slučajevi korona virusa.

Takođe, pozivaju se učenici i nastavnici, s obzirom  da je sezona i gripe, da u slučajevima respiratornih  zdravstvenih problema ne dolaze u školu.

Ista preporuka važi i za odagajatelje i roditelje koji u slučajevima ovakvih  zdravstvenih problema djecu ne treba da dovode u vrtiće.

Zavod za javno zdravstvo KS preporučio je obustavu posjeta staračkim domovima te naložio pojačane higijenske mjere osoblja koje rade sa starijim osobama obzirom da je ovo najranjivija kategorija stanovništva na korona virus.

„Starijim ljudima i hroničnim bolesnicima se preporučuje da u ovom periodu što manje koriste javni prijevoz te da izbjegavaju mjesta većih okupljanja“, kaže se u preporukama Kriznog štaba KS.

I dalje se provode mjere pojačanog zdravstvenog nadzora nad osobama koje dolaze iz zemalja  gdje je potvrđeno prisustvo korona virusa.

U slučaju pojave respiratornih simptoma (povišena tjelesna temperatura, kašalj i otežano disanje) osobe  trebaju zvati  Higijensko-epidemiološku službu Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo kako bi  dobili  informacije o daljnjem postupanju i to na telefone:

+387 62 086 282
+387 62 030 778
+387 62 030 796
+387 62 030 728.

Takođe, osobe koje imaju spomenute simptome ne treba  da  same dolaze u domove zdravlja i druge zdravstvene ustanove. Uz gore spomenute telefone, moguće je kontaktirati porodične ljekare za preporuke o daljem postupanju.

Još jednom, ističemo da se testiranje na korona virus ne provodi na zahtjev osoba, pojedinačno, nego isključivo prema striktnim medicinskim i epidemiološkim indikacijama, a nakon medicinskih pregleda i epidemiološkoga anketiranja.

Preporuke za stanovništvo:

Izbjegavati velike skupove ljudi u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom prostoru radi spriječavanja prijenosa infekcije kapljičnim putem;

Izbjegavati bliski kontakt sa osobama čiji je zdravstveni status nepoznat (grljenje, ljubljenje, rukovanje);

Izbjegavati bliski kontakt sa osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, a ako je neophodno, koristiti hiruršku masku i rukavice;

Učestalo prati ruke toplom vodom i tečnim sapunom, u nedostatku koristiti dezinficijens na bazi alkohola;

Konzumirati adekvatno termički obrađene namirnice, posebno meso;

Pojačati higijenske mjere okoline (čišćenje, dezinfekcija, provjetravanje);

Izbjegavati nezaštićen spolni odnos sa osobama čiji je zdravstveni status nepoznat;

Izbjegavati dijeljenje pribora za injektiranje lijekova ili drugih supstanci;

Adekvatnom ishranom i stilom života jačati imunitet;

Redovno koristiti propisanu terapiju od strane ljekara.