Search
Close this search box.

Karcinom grlića materice – javnozdravstveni problem, simptomi, faktori rizika i prevencija“.

U sklopu  aktivnosti  u  svrhu unapređenja  zdravstvenog  profila  populacije  u  zajednici (ZPPZ) J.U.Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo pokrenuo kontinuirane  aktivnosti  na promociji zdravlja u lokalnoj zajednici, a u saradnji sa općinama na području Kantona Sarajevo. U saradnji sa općinom Ilijaš i zdravstvenim savjetom općine, 27.02.2020.g u prostorijama Biznis centra KSC u Ilijašu, održano je edukativno predavanje na temu: „Karcinom grlića materice – javnozdravstveni problem, simptomi, faktori rizika i prevencija.“ Trideset učesnika edukacije je dobilo i zdravstveno-edukativni materijal koji se bavi problemom karcinoma grlića maternice.

Ciljevi ovih aktivnosti su stvaranje podrške i povjerenja te pružanje pomoći u boljem razumijevanju zdravlja i faktora koji utiču na zdravlje pojedinaca u lokalnoj zajednici a samim time i podizanje kvaliteta života pojedinaca i njihovih porodica u lokalnoj zajednici, smanjenje učestalosti potencijalnih rizičnih ponašanja, te podizanje zdravstvene kulture pojedinaca i lokalne zajednice.

Predavanje na temu rak grlića materice je održala dr. med. Seniha Čelik, subspec., koja je prisutne upoznala sa ovim javnozdravstvenim problemom, simptomima bolesti, faktorima rizika i prevenciji. Ovo edukativno predavanje je bilo prilika da se  posebno naglasi i istakne značaj potrebe provođenja preventivnih pregleda kod žena te podigne svijest o neophodnosti preventivnih pregleda kod žena svih uzrasta, te odgovori na sva pitanja prisutnih vezano za ovu temu. Moderator ovog edukativnog predavanja bio je predsjednik Zdravstvenog savjeta općine Ilijaš dr. med. Anel Bumbulović. Prisutnima se obratila i Sanja Zagorac-Jozić, pomoćnica načelnika Općine Ilijaš i članica Zdravstvenog savjeta Općine Ilijaš te Alma Omerović predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš.