Search
Close this search box.

Obilježena Evropska sedmica borbe protiv raka grlića maternice: Stručna diskusija „STOP raku grlića maternice“

U okviru obilježavanja Evropske sedmice borbe protiv raka grlića maternice od 20. do 26. januara, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, uz podršku UNFPA – Ured BiH, organizovali su stručnu diskusiju na temu „STOP raku grlića maternice“.

Učešće su uzeli stručnjaci iz oblasti ginekologije i javnoga zdravstva. Rak grlića maternice je jedan od najpreventabilnijih malignoma, neophodno ga je otkriti u ranoj fazi, kako bi se blagovremeno i izliječio.Najčešći uzročnik raka raka grlića maternice je humani papiloma virus (HPV), a vakcina protiv HPV je bitna preventivna mjera.

Ovaj skup je bio još jedna od prilika da se istakne značaj potrebe provođenja preventivnih pregleda kod žena, tačnije važnost podizanja svijesnosti o neophodnosti preventivnih pregleda kod žena svih uzrasta. Promovisanje primarne i sekundarne prevencije ove bolesti i podizanje svjesnosti žena o značaju prevencije je kontinuirani zadatak zdravstvenih službi.

Statistika pokazuje, nažalost, da je u Bosni i Hercegovini još visoka stopa smrtnosti od karcinoma grlića maternice, u odnosu na evropski prosjek.