Search
Close this search box.

Informacije za javnost / Aktuelno stanje kvaliteta zraka u KS

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo bilježe prekoračenje dozvoljenih vrijednosti za PM10 čestica. Na snazi je epizoda PRIPRAVNOSTI a zbog izrazito visokih vrijednosti PM10 čestica i njihovog stalnog rasta očekuje se proglašenje epizode UPOZORENJA.

Zabilježena prekoračenja za polutante:

06.12.2019. PM10 – prosječne dnevne vrijednosti iznose:

Automatska stanica – Vijećnica 207,7 µg/m3

– Automatska stanica – Otoka 191,7 µg/m3

– Automatska stanica – Ilidža trenutno bez konekcije

– Automatska stanica – Ilijaš 173,5 µg/m3

– Automatska mobilna stanica – Ilidža – trenutno bez konekcije

07.12.2019. PM10 – prosječne dnevne vrijednosti do 09:00 sati iznose:

Automatska stanica – Vijećnica 310,5 µg/m3

– Automatska stanica – Otoka – 247,4 µg/m3

– Automatska stanica – Ilidža trenutno bez konekcije

– Automatska stanica – Ilijaš 262,6 µg/m3

– Automatska mobilna stanica Ilidža  – trenutno bez konekcije

Ostali praćeni polutanti u zraku su u granicama dozvoljenih vrijednosti.

Prema podacima Odsjeka za analizu i prognozu vremena danas i naredna dva dana bez promjene vremena. Procenat vlage u zraku će ostati visok 80-95%. Naredna tri dana bez vjetra ili slab vjetar brzine 1-2 m/s. Slabo jugo je po visini, tako da će se u kotlini zadržati hladniji zrak i pojava temperaturne inverzije. Atmosferski pritisak je danas na normali i iznosi 944hPa i u opadanju je u ponedeljak. Kiša od jutarnjih sati u utorak 10.12.2019., a u večernjim satima je moguć i slab snijeg. U utorak očekivana brzina vjetra je 2-4 m/s.

Preporuke za stanovništvo su, kako za rizičnu grupu tako i za zdravu polulaciju, da svoje kretanje i boravak na otvorenom svedu na minimum i koliko mogućnosti dozvoljavaju  da borave na čistom zraku na obližnjim planinama. Pri eventualnom boravku na otvorenom koristiti zaštitu u vidu respiratornih zaštitnih maski kako bi se djelimično ublažio štetni uticaj lebdećih čestica i čađi. Smanjiti provjetravanje prostorija do promjene vremenskih prilika. Ne preporučuje se vježbanje i trčanje na otvorenom jer se na taj način, zbog dubokog disanja, veče količine zračnih polutanata unose u pluća. Posebno ograničeno kretanje na otvorenom (parkovi, igrališta…) odnosi se na visokorizične grupe stanovništva kao što su trudnice, djeca, starije osobe i hronični bolesnici. Važno je da rizična grupa stanovništva ne boravi u zadimljenim i neventiliranim prostorijama i u slučaju pogoršanja osnovne bolesti kod hroničnih bolesnika sa kardiovaskularnim i plućnim oboljenjima (otežano disanje, izraženi kašalj, stezanje u grudima…) blagovremeno se javiti ordinirajućem ljekaru.

Više informacija o mjerama samozaštite građani mogu naći u prilogu: ¨Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo¨. Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici stranici http://kvalitetzraka.ba/ J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.