Search
Close this search box.

Zbog zagađenosti zraka, proglašava se epizoda „Pripravnost“ za područje Kantona Sarajevo

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo proglašava epizodu „Pripravnost“ za kompletno područje Kantona Sarajevo, jer su ispunjena sva tri uvjeta predviđena pomenutim Planom.

Rezultati mjerenja zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo za protekli dan na svim stanicama pokazujuju prekoračenja dozvoljenih vrijednosti za PM10 koje iznose 50 µg/m3. Trend pogoršanja kvaliteta zraka nastavljen je i tokom dana, tako da su prosječne vrijednosti do 15.00 sati iznosile na Vijećnici 137,97, Otoci 143,07 i Ilijašu 126,93 µg/m3. Analizatori na stacionarnoj i mobilnoj stanici koje se nalaze na Ilidži trenutno nisu u funkciji.

U isto vrijeme, prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda u Sarajevu naredna tri dana se očekuje stabilno vrijeme, uglavnom bez padavina, sa slabim vjetrom brzine 1 do 2 m/s i sa pojavom temperaturne inverzije. Tek u utorak 10.12.2019.g. se očekuje umjeren vjetar sjevernog smjera i slaba kiša, a na planinama slab snijeg.

Mjere koje treba provoditi u okviru epizode „Pripravnost“ su slijedeće:

U zoni A – u općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža – ispod 700 metara nadmorske visine  zabrana kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa uz asistenciju organa MUP-a, a u svim ostalim zonama intenziviranje čišćenja i pranja cesta sa primjenom mokrog postupka kalcij-hloridom, pojačavanje inspekcijskog nadzora nad gradilištima, smanjenje temperature za minimalno 2°C na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije sa Liste pravnih i fizičkih lica koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož ulja uz preporuku za eventualni prelazak na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti, maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prevoza koji ne zagađuju okoliš, pozivanje pravnih lica da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prijevoza i gradskih saobraćajnica.

Također se upozorava stanovništvo Kantona da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka, kao i da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima.U slučaju sumnje takva nedozvoljena postupanja mogu se prijaviti na eko-telefon br. 033/660-000 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite br: 121.  

Upućuje se i apel stanovništvu da smanji korištenje motornih vozila.

                                                                            STRUČNO TIJELO ZA KOORDINACIJU I NADZOR