Search
Close this search box.

Informacije za javnost / Aktuelno stanje kvaliteta zraka u KS

Predmet: Informacije za javnost / Aktuelno stanje kvaliteta zraka u KS

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo bilježe prekoračenja dozvoljenih vrijednosti za PM10 čestice tokom  jučerašnjeg i današnjeg dana, naročito u jutarnjim i kasno poslijepodnevnim satima.

Zabilježena prekoračenja za polutante:

05.12.2019. PM10 – prosječne dnevne vrijednosti iznose:

Automatska stanica – Vijećnica 99,4 µg/m3

– Automatska stanica – Otoka 94,5 µg/m3

– Automatska stanica – trenutno bez konekcije

– Automatska stanica – Ilijaš 107,1 µg/m3

– Automatska mobilna stanica – Ilidža – trenutno bez konekcije

06.12.2019. PM10 – prosječne dnevne vrijednosti do 08:00 sati iznose:

Automatska stanica – Vijećnica 102,3 µg/m3

– Automatska stanica – Otoka – 111,1 µg/m3

– Automatska stanica – Ilidža trenutno bez konekcije

– Automatska stanica – Ilijaš 117,7 µg/m3

– Automatska mobilna stanica Ilidža  – trenutno bez konekcije

Ostali praćeni polutanti u zraku su u granicam dozvoljenih vrijednosti.

Prema podacima Odsjeka za analizu i prognozu vremena u naredna tri dana uglavnom bez padavina. Jedino krajem ponedeljka može pasti malo kiše. Procenet vlage u zraku će ostati visok 80-90%, ali se očekuje razbijanje magle. Naredna tri dana bez vjetra ili slab vjetar brzine 1-2 m/s. Problem je slab jugo po visini, tako da se u kotlini može zadržati hladniji zrak i inverzija tokom noći. Atmosferski pritisak je danas visok i iznosi 950hPa i u postepenom je opadanju naradnih dana. Normalan pritisak za ovaj mjesec je 944Pa. U utorak 10.12. se očekuje umjeren vjetar sjevernog smjera i slaba kiša, na planinama slab snijeg.  

Zbog visokih vrijednosti PM10 čestica na području Ilijaša preporučuje se cjelokupnom stanovništvu Kantona Sararajevo a posebno građanima Općine Ilijaš, da smanje kretanje i boravak vani, posebno u jutarnjim i večernjim satima kada je koncentracija zagađujućih materija u zraku najveća a posebno se apeluje rizičnim grupama stanovništva kao što su hronični bolesnici (plućni, srčani), bolesnici skloni alergijama, starijoj populaciji, maloj djeci i trudnicama da reduciraju duže ili naporne aktivnosti na otvorenom koliko mogućnosti dozvoljavaju.

Više informacija o mjerama samozaštite građani mogu naći u prilogu: ¨Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo¨. Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici stranici http://kvalitetzraka.ba/ J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.